Connect with us

TRŽIŠTA

Sporenja u Njemačkoj oko pravila za 5G mrežu

Objavljeno

 


5G

Dok su u Bosni i Hercegovini aktuelna sporenja oko naknada za dozvole za 4G mrežu, u Njemačkoj je nastao spor zbog pravila za 5G mrežu.

5G bi trebao zamijeniti mobilni standard LTE korak po korak u Njemačkoj, ali nakon što je objavljena prodaja frenkvencija na aukciji na proljeće, uslijedile su tužbe telekom operatera.

Najprije su žalbe protiv Savezne agencije za mrežu podnijeli Telefonica i Vodafone, a sada je to učinio i Deutsche Telekom. Zanimljivo je da Deutsche Telekom tuži državnu agenciju iako je i sam jednom trećinom u državnom vlasništvu.

„Od početka smo rekli da su uvjeti nametnuti na aukciji nerealni i da stvaraju pravnu nesigurnost“, citira „Welt“ glasnogovornika Deutsche Telekoma.

Njemačka ima najduže procedure odobravanja mreža u Evropi, a postoje brojne birokratske prepreke i stvarne prepreke kao što su ograničeni kapaciteti za izgradnju i građanske inicijative.

Reklama

Takozvani roaming je sporna tačka u 5G standardu. Pod romingom se podrazumijeva da se korisnici usluga u mrtvim rupama automatski preusmjeravaju na mreže konkurenata.

Do kraja 2024. očekuje se značajno poboljšanje pokrivenosti Njemačke brzim mobilnim internetom. 5G je posebno važan za njemačku ekonomiju, kako bi ostala konkurentna u globalnoj konkurenciji. Za privatne korisnike, ona igra malu ulogu, jer je većina aplikacija dobro upotrebljiva sa 4G (LTE).

Iako pametnih telefona sa 5G mrežom još nema na tržištu, prvi ugovori o 5G trebali bi biti dostupni u Njemačkoj 2020. godine.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu