Connect with us

TRŽIŠTA

Kako će Sjeverna Makedonija i Grčka riješiti pitanje korištenja brenda „Makedonija“ na proizvodima

Objavljeno

 


Brend Makedonija

Izraz „Makedonija“ se pojavljuje na brendovima 182 grčka preduzeća, dok ga više od četiri hiljade grčkih kompanija koristi u opisu barem jednog proizvoda, što čini neizvjesnim kako će se nastaviti koristiti nakon ratifikacije Prespanskog dogovora, objavilo je englesko izdanje lista „Kathimerini“.

Privredna komora u sjevernoj Grčkoj već je ponudila pravnu pomoć preduzećima koja zahtijevaju dodatno razjašnjenje detalja sporazuma kojim je Makedonija dobila novo ime Sjeverna Makedonija.
osigurava prava koja grčke kompanije imaju prema propisima EU.

Jedan od paragrafa u sporazumu navodi da se obje strane „slažu da podrže svoje poslovne zajednice u provedbi strukturiranog dijaloga u dobroj vjeri, s ciljem pronalaženja obostrano prihvatljivog rješenja za pitanja koja proizilaze iz trgovačkih naziva i komercijalnih brendova, kao i sve značajna pitanja na bilateralnom i međunarodnom nivou.

Formirat će se tim stručnjaka iz obje zemlje koji će se fokusirati na pitanja imena i zaštitnih elemenata (radit će do 2022. godine), koji bi trebao da donese rješenja u skladu sa Prespanskim sporazumom.

– Kako stvari stoje, sporazum ne dodaje vrijednost, već oduzima, jer dijelimo ime brenda Makedonija. Gledajući slovo „H“ (koje označava termin Sjeverna) na proizvodima se neće napraviti značajna razlika za evropske potrošače – rekao je Vassilis Korkidis iz pirejske Privredne komore, dodajući da sporazum daje mogućnost preduzećima da se brendiraju.

Reklama

On procjenjuje da oko 400 grčkih kompanija u Skoplju zastupa investicije vrijedne više od 1,7 milijardi dolara.

Corkidis je izrazio zabrinutost da su samo 24 grčke kompanije zaštitile proizvode sa terminom Makedonija u EU, dok su samo dvije zaštitile proizvode na međunarodnom nivou.

Ekonomska dinamika sugeriše da je brzo rješenje u zajedničkom interesu. On navodi da Makedonija ima najjače trgovinske odnose sa Grčkom od svih zemalja članica EU, aona je i najveći strani investitor u Makedoniji od kasnih 90-ih godina prošlog stoljeća.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu