Connect with us

TRŽIŠTA

Rastući trend Internet prodaje u BiH: Aliexpress i eBay lideri

Objavljeno

 


Online kupovina

Alibaba Group Holding i eBay su lideri internet maloprodaje u 2018. u Bosni i hercegovini, pokazuje istraživanje analitičke kuće Euromonitor.

Osim prednosti međunarodno prepoznatljivih i provjerenih dobavljača, ovi igrači imaju najširi asortiman proizvoda, nudeći proizvode koje inače nemaju u ponudi drugi trgovci u Bosni i Hercegovini.

Alibabina Aliexpress maloprodajna marka porasla je ispred eBay-a na vrhu internet maloprodaje u Bosni i Hercegovini tokom 2018. godine, a takođe bilježi najveći porast udjela u vrijednosti kanala.
Aliexpress nudi znatno bolje ponude za troškove dostave u odnosu na većinu drugih međunarodnih internet trgovaca, što odlučno doprinosi njegovom pozicioniranju kao najpovoljnijeg dobavljača za veliki broj neprehrambenih proizvoda koji su prikladni za dostavu na duge relacije.

Ekupi je vodeći domaći internet trgovac. Iako je zapravo regionalna kompanija, sva njegova prodaja je domaća i ne bavu se prekograničnom internet maloprodajom.

Inače, internet maloprodaja je bila najbrže rastući kanal za maloprodaju u 2018. godini, uključujući maloprodaju u prodavnicama i izvan prodavnica. Potrošači su privučeni internet maloprodajom iz dva glavna razloga: pristupačnošću u odnosu na druge kanale, ili ekskluzivnošću, odnosno nuđenjem proizvoda koji nisu dostupni preko drugih kanala.

Reklama

Internet maloprodaja bila je najveći kanal u maloprodaji u trgovinama na malo u Bosni i Hercegovini na kraju 2018. godine, prema Euromonitoru. Format je preuzeo direktnu prodaju kao vodeći kanal tokom perioda pregleda.

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu