Connect with us

TRŽIŠTA

Slavonci lani u šopingu u BiH ostavili 44 miliiona KM

Objavljeno

 


Koridor 5C - dionica

Prekogranični šoping-turizam u BiH i dalje cvate i sve više Slavonaca prepoznaje prednosti zemlje kao povoljne šoping-destinacije, o čemu svjedoče i podaci o potrošnji u prošloj godini.

Strani su državljani lani, pri napuštanju carinskog prostora BiH, na graničnim prijelazima podnijeli čak 405.781 zahtjev za povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), gotovo 55.000 više nego u 2017., u ukupnom iznosu većem od 17,6 miliona konvertibilnih maraka (KM). Povrat PDV-a ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka (oko 400 kuna) koju iznose izvan bh. carinskog područja. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjenog obrasca za povrat poreza.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV-a zatražen je za robu kupljenu u vrijednosti većoj od 121,2 miliona KM (više od 460 miliona kuna). Pokazatelji govore da su strani državljani u blagajnama BiH lani ostavili čak 74 miliona kuna više nego lani (19,5 miliona KM).

– Po graničnim prijelazima vidi se u koja područja najviše dolaze strani državljani u BiH u kupnju. Uglavnom su to pogranična područja kamo dolazi veliki broj stanovnika iz Hrvatske i Srbije – napominje Kovačević.

Zbog ušteda koje ondje ostvaruju odlazak Slavonaca u prekogranični šoping dugogodišnja je praksa, posebno stanovnika županjske i brodske Posavine, koje od BiH dijeli rijeka Sava. Primjerice, brojni mještani Gunje biciklom ili pješice svakodnevno odlaze u Brčko, prijeđu most i odmah su u centru grada. U BiH kupuju 17 posto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a na koju kao strani državljani imaju pravo povrata.

Reklama

Na graničnim prijelazima prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji lani je podneseno ukupno 139.832 zahtjeva (u prosjeku 383 dnevno) za povrat više od 6,4 miliona konvertibilnih maraka PDV-a, odnosno 24,4 miliona kuna za robu koju su ukupno platili približno 44,2 miliona KM, odnosno oko 168 miliona kuna. Po broju zahtjeva na području BiH prednjači granični prijelaz Orašje.

 

Izvor: Glas Slavonije

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu