Connect with us

TRŽIŠTA

IEA: Haos u Venecueli prijetnja po globalno tržište nafte

Objavljeno

 


Isporuke sirove nafte iz VeneCuele u opasnosti su od drastičnog pada, što bi moglo predstavljati „izazov“ za globalno tržište nafte, upozorila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu je, međutim, izrazila nadu da će druge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) biti spremne da pokriju manjak koji može nastati u slučaju pogoršanja situacije, prenosi Financial Times.

IEA je, u mjesečnom izvještaju o tržištu nafte, navela da bi se kriza povezana sa nestankom električne energije u Venecueli, koja je ove nedelje zaustavila izvoz nafte iz te zemlje, mogla ponoviti ili čak pogoršati, što bi ugrozilo isporuke 1,2 miliona barela nafte dnevno ili više od 1,0 posto globalne proizvodnje.

„Iako postoje signali da se situacija popravlja, urušavanje elektroenergetskog sistema je takvo da ne možemo biti sigurni da će popravke imati trajan efekat“, ocenjuje IEA.

„Tokom protekle nedjelje, industrijski procesi su bili ozbiljno narušeni“, dodaje se u izvjestaju.

Cijene nafte su juče dostigle četvorogodišnji maksimum, premašivši 68 dolara za barel, navodi FT.

Reklama

 

Preuzeto sa: nezavisne.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu