Connect with us

TRŽIŠTA

Jedna „Makedonija“ za halvu, druga za ajvar

Objavljeno

 


Brend Makedonija

Makedonski i grčki poslovni ljudi moraće razgovarati o korištenju marke „Makedonija“ na svojim proizvodima, izvijestio je AFP. Kompromis bi trebao biti postignut do 2022.

Grčka vlada pozvala je trgovce na sudjelovanje u razgovorima sa kolegama u Sjevernoj Makedoniji kako bi se riješili potencijalni nesporazumi u vezi s korištenjem naziva Makedonija.

„Optimističan sam da s hladnim glavama i dijalogom između stručnjaka možemo pronaći rješenje“, izjavio je grčki glavni tajnik za trgovinu i zaštitu potrošača Dimitris Avonitis.

Oko 4.000 proizvoda u Grčkoj koristi naziv „Makedonija“ na svojim etiketama, posebno oni iz grčke regije Makedonija. Prema Sporazumu iz Prespe, Grčka je pristala ne ometati korištenje naziva „Makedonija“ od susjedne zemlje, ali to uzrokuje nesigurnost među grčkim trgovcima koji žele zaštititi ime pod kojim trguju.
„Imamo odgovarajuće instrumente. Međunarodno pravo i evropski sporazumi mogu pomoći privrednicima da zaštite svoje proizvode “, kazao je Avonitis.
„Zabune je bilo i prije ugovora“, dodao je.

Već je 19 registriranih grčkih brendova i imena tvrtki koje nose ime Makedonija, uključujući makedonsko vino i makedonsku halvu. U sjevernoj Makedoniji makedonski ajvar zauzima najistaknutije mjesto na izvoznom popisu.

Reklama

Prema sporazumu između dviju zemalja, trebalo bi održati „poštene“ razgovore o kojima se traži kompromis o žigovima i komercijalnim nazivima. U njima će sudjelovati i međunarodni stručnjaci. Ove godine će biti uspostavljena stručna komisija, koja mora dovršiti svoj rad do 2022., kazao je Avolonitis.

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu