Connect with us

TRŽIŠTA

Vrata za 5G mrežu u Njemačkoj otvorena: Odbačeni zahtjevi telekoma

Objavljeno

 


5G

Vrata za superbrzi Internet u Njemačkoj su otvorena nakon što je otklonjena i posljednja prepreka za aukciju za 5G mrežu koja treba biti raspisana u toku naredne sedmice.

Upravni sud u Kelnu odbio je prije vikenda hitne zahtjeve Telefonice, Vodafonea i Deutsche Telekoma, koji su zaustavili objavu aukcije. Tvrtke za mobilnu telefoniju zahtijevale su promjenu okvirnih uvjeta širenja prije nego što započne aukcija za 5G mrežu Savezne mrežne agencije.

Budući da je sud odbacio hitne zahtjeve bez osporavanja, aukcija sada može započeti kako je planirano sljedećeg utorka.

Glasnogovornik mrežne agencije izjavio je: „Zadovoljni smo odlukom suda i jasnom potvrdom našeg stajališta“. Glasnogovornik Telefonice izrazio je žaljenje zbog odluke.

Telekomi su osudili tzv pravilo uvjetnog pregovaranja, koje bi po njihovom mišljenju moglo dovesti do toga da će morati pustiti konkurente u svoju mrežu te da će njihova ulaganja u nove mobilne mreže biti obezvrijeđena.

Reklama

Osim toga, ljutili su se i na zahtjeve u pogledu opskrbe: do kraja 2022. najmanje 98 posto domaćinstava u svakoj državi trebalo bi imati brzi internet.
Također, između ostalog, moraju postojati brze veze na svim autocestama. Tvrtke su prethodno opisale takve zahtjeve ekspanzije kao nerazumne, dijelom zato što bi morale koristiti druge frekvencije koje su već nabavljene 2015. godine.

 

Izvor: Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu