Connect with us

TRŽIŠTA

BiH u 2018. godini uvezla 246 tona oružja i municije

Objavljeno

 


Proizvodnja oružja i municije

U Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini uvezeno je 246 tona različitoga oružja procijenjenog na više od 14 miliona konvertiiblnih maraka, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) koje je u nedjelju objavio sarajevski „Dnevni avaz“.

Oružje je uvezla 21 tvrtka registrirana za takvu vrstu trgovine, a podatak o 246 tona uključuje i municiju te drugu opremu.

Uvoz oružja i vojne opreme nastavljen je i ove godine pa su, prema podacima UIO, u BiH do kraja marta stigle dodatne pošiljke vrijedne oko 3 miliona KM odnosno 1,5 miliona eura.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prošloj godini izdalo je saglasnosti za uvoz oružja, municije i vojne opreme za 13 tvrtki iz Federacije BiH i 8 za tvrtke iz Republike Srpske.

To uključuje i saglasnost MUP-u Republike Srpske za uvoz 2500 pušaka iz Srbije radi dodatnog opremanja policijskih snaga u tom entitetu.

Reklama

No vojna je industrija za BiH ujedno profitabilna izvozna grana.

Iz BiH je u 2018. godini izvezeno oružja i municije u vrijednosti od približno 206 miliona KM, odnosno oko 100 miliona eura, a od početka ove godine kupcima u inostranstvu prodano je oružja i municije za još 15 miliona KM.

Strast prema oružju i dalje gaje i građani BiH. Prema posljednjim dostupnim podacima koje su objavila entitetska ministarstva unutrašnjih poslova oko 3,5 miliona građana BiH trenutno posjeduje 278 hiljada komada različitog oružja. Procjena je, međutim, da građani BiH uz to raspolažu s čak 830 hiljada komada različitog oružja koje nisu prijavili policiji, navodi Hina.

 

Izvor: Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu