Connect with us

TRŽIŠTA

Poskupljuje svinjetina, cijene u EU već 30 odsto više

Objavljeno

 


Uzgoj svinja

Nagli rast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno više od milion domaćih svinja, lansirao je u nebo cijene svinjetine u Hrvatskoj.


Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Evropi globalno su porasle čak za 30 odsto, stoji u saopštenju koje je ovih dana medijima poslala Evropska industrija prerade mesa koja predstavlja oko 13.000 kompanija sa ukupnom proizvodnjom od oko 13,5 miliona tona mesnih proizvoda i prometom od 80 milijardi evra.

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti veliki broj radnih mjesta i opstanak brojnih firmi, s obzirom na to da troškovi sirovine u nekim slučajevima čine i 75 odsto ukupnih troškova proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da afrička svinjska kuga i dalje prijeti, ugrožen je cijeli lanac snabdjevanja, poručuju iz CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacionog sistema u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog mesa, karea, buta bez kostiju… u hrvatskim mesarama su prošle nedjelje, u odnosu na predzadnju sedmicu marta, u proseku porasle 1 do 2 kune, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u martu u odnosu na januar u veleprodaji poskupjeli i za desetak kuna, pančeta za 4 kune po kilogramu, šunka za 8 kuna, pršut 15 kuna.

 

Izvor: Poslovni.hr

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu