Connect with us

ANALIZE

Američki stručnjaci: Trumpova politika prema Kini kontraproduktivna

Objavljeno

 


Brojni američki stručnjaci za Aziju, uključujući bivše diplomate i vojne dužnosnike, žele da Donald Trump preispita svoju politiku koja polazi od toga da „Kinu treba tretirati kao neprijatelja“, upozorivši da takav pristup moće naškoditi američkim interesima i globalnoj ekonomiji, navodi se u nacrtu otvorenog pisma koje je Reuters dobio na uvid.
Nacrt pisma pojavio se u trenutku rastućih napetosti između dviju svjetski najjačih ekonomija oko niza pitanja. To uključuje trgovinski rat u kojemu su obje strane uvele carine na uvoz vrijedne milijarde dolara, američke optužbe o sveprisutnoj kineskoj špijunaži, kao i kineski program vojne modernizacije koji se doživljava kao prijetnja američkom prisustvu na zapadnom Pacifiku.

Sjedinjene Države i Kina, koje su se u subotu sastale na marginama summita zemalja G20 u Japanu, složile su se o ponovnom pokretanju pregovora o okončanju trgovinskog rata.

„Iako smo vrlo zabrinuti novijim ponašanjem Pekinga, također vjerujemo da mnoge američke akcije doprinose silaznoj putanji međusobnih odnosa“, navodi se u nacrtu otvorenog pisma koje je u ime 80 stručnjaka adresirano na predsjednika Trumpa i Kongres.

„Američki napori da Kinu tretira kao neprijatelja i isključi je iz globalne ekonomije naštetit će međunarodnoj ulozi i reputaciji SAD-a te potkopati ekonomske interese svih zemalja“, navodi se u pismu. „Američki strah da će Peking zamijeniti SAD kao globalnog lidera je pretjeran“, dodaje se.

Trampova strategija nacionalne sigurnosti, donesena 2018., naziva Kinu strateškim konkurentom koji želi zamijeniti SAD kao dominantnu globalnu silu.

Za sada se još ne zna kada će konačna verzija navedenog pisma biti objavljena, a u opasci uz nacrt pisma navodi se kako se prikupljaju potpisi na pismo te da će konačna verzija biti ponuđena jednim uglednim novinama.

Reklama

Nacrt otvorenog pisma navodi i sedam prijedloga koji prema potpisnicima predstavljaju njihovo kolektivno stajalište „o Kini, problemima američkog pristupa Kini i osnovnim elementima efikasnije američke politike“.

Povećanjem domaće represije i kontrole privatnih tvrtki kineska vlada „propušta živjeti sukladno svojim trgovinskim obvezama, a povećani napori kontrole stranog javnog mnijenja i agresivnija vanjska politika „ozbiljne su prijetnje za ostatak svijeta“, navodi se u pismu.

Unatoč tome, postojeći američki pristup je kontraproduktivan jer tretiranjem Kine kao nacionalne sigurnosne prijetnje SAD slabi utjecaj umjerenih snaga u Pekingu, koji znaju da „pristup koji podrazumijeva suradnju sa Zapadom služi kineskim interesima“, navodi se u nacrtu otvorenog pisma.

Sjedinjene Države također mogu izazvati vlastitu izolaciju jer njihovi saveznici neće biti voljni „tretirati Kinu kao ekonomskog i političkog neprijatelja“, navodi se.

Stručnjaci su se založili za novu politiku koja podrazumijeva suradnju SAD-a sa saveznicima kako bi se odvratila kineska vojna agresija uz pomoć obrambenih stajališta.

Sjedinjene Države također trebaju raditi sa svojim saveznicima i partnerima „na kreiranju otvorenog i prosperitetnijeg svijeta u kojemu je Kini ponuđena mogućnost da sudjeluje“, navodi se u nacrtu, kojega uz ostale potpisuju i Susan Thornton, bivša visoka dužnosnica za istočnoazijske poslove te bivši američki veleposlanik u Kini J. Stapleton Roy.

Reklama

 

Izvor: seebiz.eu

BIZNIS

Đorđe Đoković širi biznis u Srpskoj

Objavljeno

 

Od

Banjalučka agencija „Legacy international“ u vlasništvu Đorđa Đokovića, mlađeg brata Novaka Đokovića, dobila je posao promocije Olimpijskog centra (OC) „Jahorina“ vrijedan oko 84.000 KM.

Kako se navodi u odluci o izboru najpovoljnije ponude, bila je ovo jedina ponuda koja je stigla na tender, javlja Akta.ba.

Procijenjena vrijednost ponude bez PDV-a je bila 72.200 KM, a Đoković je ponudio promociju za 72.180 KM bez PDV-a.

Agencija „Legacy international“ osnovana je u novembru prošle godine. Do sada nije imala dobijenih tendera, ali je bila zadužena za poslove oko organizacije teniskog ATP turnira „Srpska open“.

U banjalučku podružnicu registrovanu uplatio je kapital od 9.779,15 KM, a osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata. Đoković je direktor i vlasnik beogradske firme istog imena, koja se bavi organizovanjem teniskih turnira u Srbiji.

Đorđe Đoković je najmlađi je od trojice braće Đokovića koji se nakon profesionalnog tenisa posvetio biznisu, a do sada je realizovao nekoliko sportskih projekata.

Reklama

Osnovna i pretežna djelatnost je rad sportskih objekata.

Inače, Đokoviću su česti gosti na Jahorini koja ima staze nazvane po Novaku Đokoviću.

Nakon mnogobrojnih posjeta porodice najboljeg tenisera, Novaka Đokovića, olimpijskoj planini prošle godine je postignut dogovor i o investicijama koje će ova porodica realizovati na Jahorini.

„Imamo tu čast da su naši česti gosti članovi porodice Đoković koji su sami po sebi svjetski poznat brend. Nakon privilegije koju smo dobili imenovanjem jahorinskih ski staza po imenu najpoznatijeg srpskog tenisera Novaka Đokovića sada Jahorina dobija i hotel u neposrednoj blizini upravo ovih staza. Naša vizija je da privučemo što više ovakvih investitora te da Jahorina u budućnosti ide rame uz rame sa najuspješnijima jer joj svim prethodno realizovanim taj status i pripada. Prije par dana na jednom kongresu sam saznao da je moj tim na koji sam beskrajno ponosan tim koji je sagradio najviše žičara na svijetu“, izjavio je tada Ljevnaić.

Dodao je da veliku zahvalnost duguje prije svega Srđanu Đokoviću sa kojim je kako kaže zadovoljstvo sarađivati i realizovati vizije koje su prije svega usmjerene na budućnost i naslijeđe za naredne generacije.

Sa ovom dogovorenom promocijom, čini se da se poslovna saradnja širi.

Reklama

Akta.ba

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Odjeća i obuća jeftinije u novembru ove godine u odnosu na lani, sve ostalo skuplje

Objavljeno

 

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su u prosjeku bile više za 0,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjem nivou u prosjeku više za 16,3 posto. (više…)

Nastavite čitati

U trendu