Connect with us

TRŽIŠTA

Nafta poskupjela na ekonomske vijesti iz Kine

Objavljeno

 


LONDON – Cijene nafte su danas porasle jer su podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i maloprodaji nadmašili očekivanja.

Nafta poskupjela na ekonomske vijesti iz Kine

Ipak, veći skok cijena „crnog zlata“ ograničili su podaci koji su ukazali na najsporiji kvartalni privredni rast Kine u posljednjih nekoliko decenija.

Cijena sjevernomorske nafte „brent“ skočila je za 43 centa ili 0,64 odsto na 67,15 dolara, dok je američka „laka“ nafta (WTI) poskupjela za 35 centi ili 0,58 odsto na 60,56 dolara za barel, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Cijene obje vrste nafte su prošle nedjelje zabilježile najveće nedjeljne dobitke u tri sedmice zbog smanjenja američke proizvodnje „crnog zlata“ i tenzija na Bliskom istoku.

Privredni rast Kine od 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019. godine, najslabiji u 27 godina, probudio je zabrinutost u pogledu trgovinskih tenzija između Pekinga i Vašingtona i povećao mogućnost da će toj azijskoj zemlji možda biti potrebno više podsticaja za pokretanje ekonomije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem mjesečnom izvještaju istakla da će obimna proizvodnja nafte i usporen privredni rast prouzrokovati prezasićenost na tržištima i tokom 2020. godine.

Reklama

Izvor: Nezavisne

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu