Connect with us

TEHNOLOGIJA

5 načina kako Slack može poboljšati vaš timski rad

Objavljeno

 


Izvor:

Kada su aplikacije za razmjenu poruka postale sastavni dio poslovanja, nekima se činilo kako će one zamijeniti interakciju „face to face” i potpuno izbaciti ljudske elemente u komunikaciji. Ti strahovi nisu bili neutemeljeni, s obzirom na studije napravljene na tu temu, otkrilo se kako milenijalci preferiraju slanje poruka naspram stvarnog razgovora, te da se dosta oslanjaju na tehnologiju što može uzrokovati osjećaj izolovanosti.

Istovremeno, brzina i efikasnost pozitivne su strane ovih aplikacija, te postaju sve značajnije, posebno u kompanijama koje imaju velike timove, više kancelarija i ljudi koji rade „remote”.

Slack je jedan od najbrže rastućih softvera za komunikaciju na radnom mjestu, s više od 8 miliona korisnika. Jedan od mnogobrojnih razloga njegovog korištenja jest konstantno napredovanje tehnologije za podršku timovima.

U nastavku je samo nekoliko načina na koji se putem Slacka stvara bolja međuljudska povezanost na radnom mjestu:

Zakazivanje IRL razgovora

Ako niste nikada s nekim od svojih saradnika razgovarali u stvarnom životu znatno su manje šanse da ćete uspjeti optimalno sarađivati. Čak gledanjem putem video poziva ili FaceTime-a obično se potiče jača saradnja i veća mogućnost za „brainstorming”. Slack ima puno pomoćnih resursa za zakazivanje sastanaka uživo, kao što je “Donut” pomoćnik koji povezuje kolege za odlazak na kavu (ili krofne!) na dnevnim bazama kako bi se produbio timski odnos.

Reklama

Rast kao tim

Poticanje kolega novim znanjima uvijek je dobro kako za pojedinca tako i kompaniju u cjelini, a za to postoji Slackov-a Bold aplikacija. To je interna publikacijska platforma putem koje timovi mogu objavljivati svoja mišljenja kao i učiti jedni od drugih jer, na kraju dana, dobro znanje i velike ideje su tu da se dijele s drugima.

Potiče bolji timski rad

Pružanje vrhunskih korisničkih usluga timski je napor i Slack tu može biti od pomoći. Na primjer, Vezt muzičko tržište, koristi Slack kako bi pratio kvalitet saradnje između timova i javnih učesnika. Tako su članovi tima uvijek dobro informisani i sigurni da kupci dobijaju najbolju uslugu.

Stvaranje zdravijih navika

Biti stalno ispred računara može imati negativne posljedice na zdravlje. Stoga zašto ne koristiti tehnologiju da nas podsjeti na neke zdrave navike?

Reklama

Slackbots se može programirati tako da vaš tim podsjeti na nekoliko zdravih navika, poput pijenja vode, stanki za istezanje, razgovor s kolegama i slično. Uključivanjem ovakvih malih promjena stvara se zdravija okolina za tim što dovodi do pojačanja morala i produktivnosti.

Uvođenje kulture podrške

Svima je potrebno malo pozitivnog poticaja, a to bi bilo dobro i praktikovati za vrijeme svakodnevnih grupnih razgovora.

Slack aplikacija Growbot, tako omogućava članovima tima da međusobno čestitaju na dobro obavljenom poslu pomoću „emoji” reakcija što je odličan način poticanja međusobne podrške unutar tima. Također je moguće i “gamificirati” ovaj postupak, pa se pozitivni poticaj može manifestovati u obliku besplatnih Uber vožnji, bonusa i slično.

Kao društvo, i dan danas, pokušavamo pronaći ravnotežu između tehnologije i komunikacije u kancelariji. To nije uvijek najjednostavniji proces, no ako ostanemo predani cilju pronalaska prave ravnoteže, možemo iskoristiti tehnologiju za stvaranje nivoa ljudskosti koja inače ne bi bila moguća.

 

Reklama

Izvor: Poslovnipuls.com

 

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Izvoz IT sektora BiH premašio pola milijarde KM

Objavljeno

 

Od

Jedna od rijetkih djelatnosti u kojima BiH ostvaruje suficit u razmjeni sa svijetom je IT (informacione tehnologije) sektor, o čemu svjedoče podaci prema kojima je vrijednost izvoza kompjuterskih usluga lani premašila pola milijarde maraka, dok su u istom periodu strani stručnjaci domaćem tržištu prodali tek oko 51 milion KM svojih pametnih rješenja.

Centralna banka BiH u okviru procjena platnog bilansa na osnovu raspoloživih izvornih podataka vrši procjene uvoza i izvoza usluga i njihovih podkomponenti, između ostalog, i za telekomunikacijske, kompjuterske i informacijske usluge.

„Vrijednost izvoza kompjuterskih usluga u 2022. godini iznosila je 544,54 miliona KM, a u 2021. 396,67 miliona maraka. Kada je riječ o uvozu, BiH je lani uvezla kompjuterskih usluga u vrijednosti od 51,07 miliona maraka, a u 2021. 47,84 miliona KM“, istakli su u Centralnoj banci BiH i naglasili da ne raspolažu podacima o kojoj specifičnoj vrsti usluga se radi.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS kažu da je, kada je u pitanju izvoz, IT sektor najbrže rastuća industrija u Srpskoj.

„Najbrža stopa rasta izvoza je upravo u oblasti IT usluga iako vrijednost izvoza u toj grani nije najviša jer drugi sektori ostvaruju veće vrijednosti izvoza. Nažalost, IT sektor je nedovoljno razvijen u Srpskoj i BiH, ali postoji značajan potencijal razvoja te industrije na ukupni privredni rast. Istraživanja pokazuju da rast izdvajanja za IT industriju dovodi do rasta BDP-a od dva odsto“, rekao je pomoćnik ministra za informaciono društvo Denis Turkanović i dodao da dalji razvoj IT sektora zahtijeva i veća ulaganja u ljudske potencijale.

Da je manjak stručnog kadra prepreka za ozbiljniji razvoj IT sektora u Srpskoj i BiH, smatra i suvlasnik i tehnički direktor banjalučke kompanije “East Code” Saša Matić.

Već sada našem tržištu nedostaje kvalitetnih, stručnih radnika, a plate senior programera idu i do pet, šest hiljada maraka. Ima dosta priučenih radnika i ko ima afiniteta, za godinu može postati solidan u ovom poslu, s tim da tehnologije toliko brzo napreduju i da, ako se dodatno ne usavršavaju i ne uče samostalno, ne mogu mnogo postići“, kazuje Matić i dodaje da su odlično poznavanje engleskog jezika i vješt rad na kompjuteru osnovne kvalifikacije koje moraju imati IT stručnjaci.

Prema podacima APIF-a, lani su u Srpskoj novoosnovana 53 poslovna subjekta u oblasti računarskog programiranja, a godinu ranije njih 38. Glas Srpske

Nastavite čitati

U trendu