Connect with us

TEHNOLOGIJA

5 načina kako Slack može poboljšati vaš timski rad

Objavljeno

 


Kada su aplikacije za razmjenu poruka postale sastavni dio poslovanja, nekima se činilo kako će one zamijeniti interakciju „face to face” i potpuno izbaciti ljudske elemente u komunikaciji. Ti strahovi nisu bili neutemeljeni, s obzirom na studije napravljene na tu temu, otkrilo se kako milenijalci preferiraju slanje poruka naspram stvarnog razgovora, te da se dosta oslanjaju na tehnologiju što može uzrokovati osjećaj izolovanosti.

Istovremeno, brzina i efikasnost pozitivne su strane ovih aplikacija, te postaju sve značajnije, posebno u kompanijama koje imaju velike timove, više kancelarija i ljudi koji rade „remote”.

Slack je jedan od najbrže rastućih softvera za komunikaciju na radnom mjestu, s više od 8 miliona korisnika. Jedan od mnogobrojnih razloga njegovog korištenja jest konstantno napredovanje tehnologije za podršku timovima.

U nastavku je samo nekoliko načina na koji se putem Slacka stvara bolja međuljudska povezanost na radnom mjestu:

Zakazivanje IRL razgovora

Ako niste nikada s nekim od svojih saradnika razgovarali u stvarnom životu znatno su manje šanse da ćete uspjeti optimalno sarađivati. Čak gledanjem putem video poziva ili FaceTime-a obično se potiče jača saradnja i veća mogućnost za „brainstorming”. Slack ima puno pomoćnih resursa za zakazivanje sastanaka uživo, kao što je “Donut” pomoćnik koji povezuje kolege za odlazak na kavu (ili krofne!) na dnevnim bazama kako bi se produbio timski odnos.

Reklama

Rast kao tim

Poticanje kolega novim znanjima uvijek je dobro kako za pojedinca tako i kompaniju u cjelini, a za to postoji Slackov-a Bold aplikacija. To je interna publikacijska platforma putem koje timovi mogu objavljivati svoja mišljenja kao i učiti jedni od drugih jer, na kraju dana, dobro znanje i velike ideje su tu da se dijele s drugima.

Potiče bolji timski rad

Pružanje vrhunskih korisničkih usluga timski je napor i Slack tu može biti od pomoći. Na primjer, Vezt muzičko tržište, koristi Slack kako bi pratio kvalitet saradnje između timova i javnih učesnika. Tako su članovi tima uvijek dobro informisani i sigurni da kupci dobijaju najbolju uslugu.

Stvaranje zdravijih navika

Biti stalno ispred računara može imati negativne posljedice na zdravlje. Stoga zašto ne koristiti tehnologiju da nas podsjeti na neke zdrave navike?

Reklama

Slackbots se može programirati tako da vaš tim podsjeti na nekoliko zdravih navika, poput pijenja vode, stanki za istezanje, razgovor s kolegama i slično. Uključivanjem ovakvih malih promjena stvara se zdravija okolina za tim što dovodi do pojačanja morala i produktivnosti.

Uvođenje kulture podrške

Svima je potrebno malo pozitivnog poticaja, a to bi bilo dobro i praktikovati za vrijeme svakodnevnih grupnih razgovora.

Slack aplikacija Growbot, tako omogućava članovima tima da međusobno čestitaju na dobro obavljenom poslu pomoću „emoji” reakcija što je odličan način poticanja međusobne podrške unutar tima. Također je moguće i “gamificirati” ovaj postupak, pa se pozitivni poticaj može manifestovati u obliku besplatnih Uber vožnji, bonusa i slično.

Kao društvo, i dan danas, pokušavamo pronaći ravnotežu između tehnologije i komunikacije u kancelariji. To nije uvijek najjednostavniji proces, no ako ostanemo predani cilju pronalaska prave ravnoteže, možemo iskoristiti tehnologiju za stvaranje nivoa ljudskosti koja inače ne bi bila moguća.

 

Reklama

Izvor: Poslovnipuls.com

 

TEHNOLOGIJA

Kompanija Richarda Bransona u BiH promijenila vlasnike i identitet

Objavljeno

 

Od

Kompanija Virgin Pulse Bosnia, jedan od vodećih IT firmi u Bosni i Hercegovini, primijenila je ime i vizuelni identitet, nakon spajanja i promijena u vlasničkoj strukturi.

Podsjećanja radi, riječ je o kompaniji koju je osnovao britanski milijarder Richard Branson.

Kompanija Virgin Pulse nedavno je spojena sa drugom kompanijom, HealthComp. Nova kompanija koja je nastala spajanjem ove dvije firme zove se Personify Health, pa je posljedično preimenovana i kompanija u BiH, izvještava BiznisInfo.ba.

Kombinovana vrijednost dvije kompanije je 3 mlrd USD. Obje kompanije se bave unapređenjem zdravlja koristeći najsavremenije tehnologije.

Od spajanja, dvije firme su predstavile prvu i jedinu personaliziranu zdravstvenu platformu – sve na jednom mjestu. Personify Health pomaže firmama da optimiziraju ulaganja u svoje članove dok istovremeno osnažuje ljude da se dublje bave svojim zdravljem.

Nova kompanija ima kompleksnu vlasničku strukturu iza koje stoje veliki ulagači. Većinski vlasnik Personify Healtha je fond New Mountain Capital, div koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti od preko 40 mlrd USD. Fond je osnovao Steve Klinsky 1999. godine.

Reklama

Drugi veliki dioničari Personify Healtha su Blackstone, Marlin Equity Partners i Morgan Health.

Kako je BiznisInfo.ba ranije pisao, firma Virgin Pulse Bosnia prošle godine je ostvarila ukupne prihode od oko 32,4 mil KM. To su rekordni prihodi i predstavljanju veliko povećanje u odnosu na 21,4 mil KM iz 2021. godine ili 12,7 miliona iz 2020. godine. Nedavno su dosegli broj od 600 zaposlenih u BiH.

Virgin Pulse Bosnia ima sjedište u Tuzli i ured u Sarajevu. Ova kompanija u BiH se neprestano širi. Riječ je trenutno o jednoj od vodećih kompanija u BiH iz IT industrije. Iz naše zemlje, oni rade sa klijentima širom svijeta.

Virgin Puls je 2018. preuzeo tuzlansku firmu Piksel Interactive koja je tada zapošljavala oko 100 mladih i obrazovanih ljudi. Kompanija, koja se od tada zove Virgin Pulse Bosnia, konstantno se širi. Agencija za promociju stranih investicija proglasila Virgin Pulse jednim od najznačajnijih stranih investitora u BiH u 2021.

biznisinfo.ba

Reklama
Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Miškovićev „Ananas“ ulazi na tržište BiH

Objavljeno

 

Od

Najveća regionalna platforma za elektroničku trgovinu Ananas, članica Delta Holdinga Miroslava Miškovića, planira ove godine ući na tržišta Bosne i Hercegovine i Crne Gore, obznanila je danas na konferenciji za novinare viša potpredsjednica za strategiju i razvoj kompanije Delta Holdinga Marija Desivojević Cvetković.

– Platforma je u prošloj godini otvorila svoje urede u Sjevernoj Makedoniji, a u ovoj godini planiran je izlazak na nova tržišta regije, prije svega Crne Gore već u prvoj polovini godine. Smatramo kako ova zemlja ima veliki potencijal. Također, početkom druge polovine godine planiramo i ulazak na tržište Bosne i Hercegovine – kazala je Desivojević Cvetković.

Ananas na crnogorsko tržište neće ući putem akvizicije postojećeg e-trgovca kako je to uradio u Sjevernog Makedoniji nego izravno. Cvetkovićeva je najavila i širenje na tržišta Albanije i Kosova.

Manager.ba

Nastavite čitati

TEHNOLOGIJA

Google lansirao Gemini, odgovor na Chat GPT

Objavljeno

 

Od

Google je u srijedu lansirao ono što smatra svojim najvećim i najsposobnijim modelom vještačke inteligencije dok raste pritisak na kompaniju da odgovori kako će unovčiti AI.

Veliki jezički model Gemini uključivaće paket od tri različite veličine: Gemini Ultra, njegova najveća, najsposobnija kategorija; Gemini Pro, koji se prilagođava širokom rasponu zadataka; i Gemini Nano, koji će koristiti za specifične zadatke i mobilne uređaje.

Za sada, kompanija planira da licencira Gemini korisnicima putem Google Clouda za korištenje u vlastitim aplikacijama. Od 13. decembra programeri i poslovni korisnici mogu pristupiti Gemini Pro putem Gemini API-ja u Google AI Studiju ili Google Cloud Vertex AI. Android programeri takođe će moći da grade s Gemini Nano.

Gemini će se takođe koristiti za pokretanje Googleovih proizvoda kao što su njegov Bard chatbot i Search Generative Experience, koji pokušava odgovoriti na upite pretraživanja tekstom u stilu razgovora (SGE još nije široko dostupan).

Gemini Ultra je prvi model koji nadmašuje ljudske stručnjake na MMLU-u , koji koristi kombinaciju 57 predmeta kao što su matematika, fizika, istorija, pravo, medicina i etika za testiranje znanja o svijetu i sposobnosti rješavanja problema, kompanija je rekla u blog postu u srijedu. Navodno može razumjeti nijanse i razmišljanje u složenim temama.

Gemini je rezultat velikih zajedničkih napora timova Googlea, uključujući naše kolege iz Google Researcha – napisao je izvršni direktor Sundar Pichai u objavi na blogu u srijedu. “Izgrađen je od temelja da bude multimodalan, što znači da može generalizovati i neprimjetno razumjeti, djelovati i kombinirati različite vrste informacija uključujući tekst, kod, audio, sliku i video.”

Reklama

Počevši od danas, Googleov chatbot Bard koristit će Gemini Pro za pomoć s naprednim razmišljanjem, planiranjem, razumijevanjem i drugim mogućnostima. Početkom sljedeće godine pokrenuće “Bard Advanced”, koji će koristiti Gemini Ultra, rekli su rukovodioci  u razgovoru s novinarima u utorak. Predstavlja najveće ažuriranje Barda, njegovog chatbota sličnog ChatGPT-u, prenio je SEEbiz.

Nastavite čitati

U trendu