Connect with us

TRŽIŠTA

Skok cijene sirove nafte u svijetu – Cijene u Srpskoj za sada miruju

Objavljeno

 


Cijene goriva

Prema riječima sekretara Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske, Zorana Beraka, distributeri će zadržati trenutne cijene, jer su gorivo nabavili po povoljnijim cijenama od sadašnjih

– Samo u slučaju da nakon tri sedmice cijene nastave da rastu na svjetskom tržištu, distributeri će biti prinuđeni da koriguju cijene na više na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj.

Ne reagujući “na prvu” na poskupljenje cijena sirove nafte na svjetskim berzama, distributeri nafte i naftnih proizvoda su, kaže Berak, pokazali odgovornost prema svojim kupcima, koji, istakao je, u Republici Srpskoj i dalje nabavljaju najjeftnije gorivo u regionu i Evropi.

Ekonomski analitičar i urednik portala Balkan magazin, Jelica Putniković, smatra kako, s obzirom na sve okolnosti, treba očekivati pad cijena sirove nafte na svjetskim berzama.

– Bombardovanje naftnih postrojenja u Saudijskoj Arabiji bio je jedan psihološki momenat, na koje su investitori i svetske berze pomalo dramatično reagovale. Ali, ne treba zaboraviti pomenuti, da je na svetskom tržištu, već izvesno vreme, veća ponuda od potražnje. Zemlje OPEK-a nedavno su razmatrale čak i mogućnost smanjenje cena sirove nafte, tako da sam ubeđena da će vrlo doći do osetnog pada cena nafte, a pogotovo zbog recesija u pojedinim zemljama, ali i zbog same činjenice što visoke cene trenutno ne odgovaraju SAD – istakla je Putnikovićeva za “Glas Srpske”.

Reklama

Napad na “Aramko”
Do rasta cijena na svjetskim berzama došlo je nakon subotnjeg napada dronova na najveću fabriku za preradu nafte “Aramko” u Saudijskoj Arabiji, što je dovelo do toga da ova arapska zemlja smanji svoju proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno, što je pet odsto ukupne proizvodnje u svijetu.

 

Izvor: Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu