Connect with us

NEKRETNINE

Izgradnja stanova u padu 51%, ali samo na papiru

Objavljeno

 


Broj predviđenih stanova za gradnju u Republici Srpskoj u septembru ove godine bio je manji za 50,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju najnoviji statistički podaci, dok u građevinskom sektoru tvrde da se nikako ne bi moglo reći da je došlo do pada građevinske aktivnosti u pogledu stanogradnje.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Republici Srpskoj znatno je smanjen broj izdatih građevinskih dozvola.

„Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u septembru 2019. godine u odnosu na septembar 2018. godine manji je za 18,6 odsto“, navedeno je u saopštenju iz Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je o građevinskim dozvolama riječ, najveći pad je zabilježen upravo kada govorimo o stambenim zgradama, jer je u septembru ove, u odnosu na septembar prošle godine, indeks iznosio tek 62,5 odsto.

U septembru ove godine su, kako se dodaje, izdate tek 72 građevinske dozvole za objekte visokogradnje, od čega se 65 odnosi na novogradnju.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, ističe da ovakvi statistički pokazatelji mogu biti rezultat toga što je u prethodnom periodu 2019. godine izdat veći broj građevinskih dozvola, kao i činjenice da je trenutno veći broj građevinskih dozvola u proceduri izdavanja.

Reklama

„Ono što nikako ne bismo mogli reći jeste to da je došlo do pada građevinske aktivnosti u pogledu stanogradnje, jer ona bilježi u najmanju ruku kontinuitet, a slobodno možemo reći i blagi rast. U dijelu kapitalnih investicija u oblasti visokogradnje došlo je do blagog pada, a znamo da su takve investicije najveći zamajac građevinarstvu“, navodi Petrović u izjavi za „Nezavisne“.

Spasoje Albijanić, predsjednik Udruženja poslodavaca građevinarstva i industrije građevinskog materijala Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne“ da je u posljednje vrijeme katastrofalno stanje kada je riječ o nedostatku građevinskih radnika.

„Nedavno sam razgovarao s jednim prijateljem, koji kaže da više nije u pitanju plata, već nemate koga platiti. Stvari se moraju mijenjati, jer sada imamo situaciju da školujemo kadrove koji idu na Zavod za zapošljavanje, koji tržištu ne trebaju“, kazao je Albijanić.

U izjavi za „Nezavisne“ Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, ocjenjuje da je vrhunac stanogradnje ostao u prošlosti.

„Gradnja je bila uzela maha, dosta se gradilo i ostalo je dosta stanova koji nisu prodati u proteklom periodu. Mislim da investitori više ne vide smisao ulaganja u nešto čega ima dovoljno na tržištu“, ocjenjuje Vrabičićeva.

Reklama

NEKRETNINE

Počela izgradnja novog stambenog objekta „Bregovi“ u Trebinju

Objavljeno

 

Od

Riječ je stambenom objektu na idealnoj lokaciji, savremenog izgleda, urbanih gabarita, te visokokvalitetne gradnje. Kako saznajemo od investitora, Megagraden d.o.o. Trebinje, ovaj stambeni objekat pruža udobnost i praktičnost stanovanja. 

U ovom dijelu Trebinja sve vam je na 2 do 3 minuta lagane šetnje. Centar – Platani, stari grad, gradska administracija, škola, vrtić, sportska dvorana, Saborna crkva, kulturni centar, marketi sve je na dohvat ruke.

U stambenom objektu ‘’Bregovi’’ se nalazi 20 stanova raspoređenih na 4 etaže. U suterenu objekta se nalaze i garažna mjesta. Stanovi su  projektovani da je svaki kvadratni metar funkcionalno iskorišten. Tako imamo savršene jednosobne stanove od 42 m2, dvosobne 65 – 80 m2 i trosobne 76-81 m2.

Vertikalna komunikacija u objektu je obezbjeđena jednim niskošumnim liftom koji je prilagođen za korištenje osobama sa invaliditetom. Projekat je izradila renomirana projektantska kuća „Kontura“ d.o.o. Trebinje.

Objekat će biti izgrađen korištenjem svih savremenih materijala gradnje visokog kvaliteta: Termo fasada od kamene vune i stiropora debljine 8 cm. Vanjski zidovi giter blok 25 cm, unutrašnji zidovi između stanova se zidaju termo blokom kako bi se zadovoljili protivpožarni uslovi i akustika-debljina zida 25cm. Pregradni zidovi u stanovima se zidaju prezidnim cigla blokom.

Grijanje i hlađenje je multi split klima uređajima, a svaka prostorija će biti obezbjeđena sa po jednom jedinicom. Stolarija-šestokomorni PVC profil sa troslojnim staklom, ispunom i sa aluminijumskom roletnom i škurama.

Podovi u stanovima su od vrhunskog troslojnog, prefabrikovanog hrastovog parketa sa MDF parket lajsnom, a u kuhinji i kupatilima su visokokvalitetne keramičke pločice, te na terasama protiv klizna keramika.

U kupatilima se radi spušteni plafon, ugrađuje se sanitarija najpoznatijih svjetskih brendova, te ugradbeni elementi. Ulazna vrata u stanove su protivprovalna vrata visokog kvaliteta.  Unutrašnja vrata – štokovi od punog drveta, krilo vrata od medijapana lakirana bijelom bojom u tri sloja. Zasebna ventilacija svakog stana. Ograda na balkonima – kovana ručne izrade, kažu Investitori.

Reklama

Rok završetka izgradnje je maj 2025. godine a sve informacije se mogu dobiti na telefon 00387 65 224 657.

Pogledajte kompletnu ponudu stanova na www.stanovitrebinje.com

Nastavite čitati

PRIVREDA

Potražnja za stanovima jača od pandemije

Objavljeno

 

Od

Stanovi

Potražnja za stanovima u gradovima Republike Srpske ne jenjava ni u periodu pandemije virusa korona. (više…)

Nastavite čitati

NEKRETNINE

Ulica sa najskupljim nekretninama nalazi se u Njujorku

Objavljeno

 

Od

​Ulica u kojoj je u posljednjih pet godina kupljeno najviše nekretnina skupljih od 25 miliona dolara nalazi se u Njujorku. (više…)

Nastavite čitati

U trendu