Connect with us

TRŽIŠTA

Ostvaren promet na Banjalučkoj berzi 492.734 KM

Objavljeno

 


Banjalučka berza

Trgovanjem na Banjalučkoj berzi, danas je ostvaren promet od 492.734 KM kroz 61 transakciju.

Najveći promet ostvaren je akcijama Nove banke Banja Luka, trgovalo se u iznosu od 77.671 KM, po prosječnoj cijeni od 0,59 KM, čime je ostvaren rast za 1,72 odsto u odnosu na prošlo trgovanje.

Ukupan promet sa obveznicama iznosio je 201.003 KM. Od obveznica najviše se trgovalo sa obveznicama Republika Srpska – izmirenje ratne štete 13 u vrijednosti od 191.323 KM.

Prosječna cijena ovih obveznica ostvarila je rast od 0,21 odsto.

Najveći promet na tržištu fondova ostvaren je sa DUIF Management Solutions – OAIF Bors Invest fond u iznosu od 182,70 KM, po prosječnoj cijeni od 4,35 KM, što predstavlja pad cijene za -0,91 odsto.

Udjeli/akcije jednog fonda su ostvarile pad prosječne cijene, a gubitnik dana među fondovima je DUIF Management Solutions – OAIF Bors Invest fond(-0,91%), gdje se danasi trgovalo po prosječnoj cijeni od 4,35 KM.

Reklama

Od hartija od vrijednosti na slobodnom tržištu najveći promet je ostvaren sa IGM Drina Bijeljina akcijama, trgovalo se u iznosu od 200.062 KM, po prosječnoj cijeni od 0,10 KM.

Od akcija na slobodnom tržištu rast cijena zabilježile su akcije 2 emitenta, a najveći rast imalo je preduzeće Birač Zvornik – u stečaju, sa čijim akcijama se trgovalo po cijeni od 0,0008 KM, u vrijednosti 24,62 KM.

Od akcija na slobodnom tržištu pad cijena zabilježen samo kod jednog emitenta, od čega su akcije preduzeća Sarajevo gas Istočno Sarajevo ostvarile pad od -0,90 odsot i trgovalo se po cijeni od 0,11 KM po akciji, u vrijednosti od 85,58 KM.

Na današnjem trgovanju zaključen je 1 REPO posao sa hartijom od vrijednosti Republika Srpska – izmirenje ratne štete 11, ukupne vrijednosti 6.992 KM.

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu