Connect with us

TRŽIŠTA

Prijedor na berzi skuplja 5,5 miliona KM

Objavljeno

 


Emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi Prijedor će se zadužiti za 5,5 miliona maraka, a tim novcem gradska uprava planira da izgradi vrtić i kupi novo vatrogasno vozilo.

Prema podacima objavljenim na internet stranici Banjalučke berze, Prijedor prvi put emituje 55.000 obveznica, nominalne vrijednosti 100 maraka, a dospijeće emisije je deset godina od dana registracije.

Kako je navedeno u javnom pozivu, kamatna stopa iznosi pet odsto na godišnjem nivou.

– Početak upisa i uplate obveznica je 20. decembar i trajaće 30 dana, a emisija se smatra uspješnom ukoliko u navedenom periodu bude upisano i uplaćeno minimalno 60 odsto ponuđenih obveznica – navedeno je u javnom pozivu.

Pojašnjeno je da će se glavnica i pripadajući dio kamate isplaćivati u jednakim mjesečnim anuitetima, odnosno njih 120.

– Emitent će svoje finansijske obaveze prema vlasnicima obveznica izmirivati posredstvom platnog agenta – Centralnog registra hartija od vrijednosti Banjaluka, uplatom na račun za posebnu namjenu tog registra. Rok plaćanja dospjelog anuiteta od strane emitenta na račun za posebnu namjenu iznosi deset dana, a Centralni registar vrši isplatu sa računa za posebnu namjenu na račune vlasnika obveznica, koji su evidentirani u bazi podataka u roku od tri radna dana od dana uplate anuiteta na račun za posebnu namjenu – pojašnjeno je u javnom pozivu.

Reklama

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je za “Glas Srpske” da se unazad deset godina konstantno povećava broj mališana koji čekaju na mjesto u vrtiću.

– Imamo samo jedan javni vrtić čiji smještajni kapacitet nije dovoljan, te je i ove godine 250 djece ostalo bez mjesta u obdaništu. Kako bismo koliko-toliko pomogli roditeljima koji su upisali djecu u privatne vrtiće, grad je prvi put ove godine obezbijedio subvencije za to – ispričao je Javor.

On je istakao da je urađen projekat, čija je vrijednost 3,14 miliona maraka, za izgradnju vrtića kapaciteta za 220 mališana.

– Čim obezbijedimo novac, raspisaćemo tender i odmah po izboru izvođača radovi će početi. Računam da bi za godinu sve trebalo da bude završeno. Osim toga, planiramo i da kupimo vatrogasno vozilo za gašenje požara na višim nivoima. Naime, vozilo koje naši vatrogasci imaju trenutno nije u funkciji, a i da jeste, najviše koliko bi mogli jeste da gase požar na drugom spratu – istakao je Javor.

Za ovim vidom zaduživanja do sada su posegle mnoge lokalne zajednice u Srpskoj kako bi na taj način obezbijedile novac za vraćanje dugova ili realizaciju raznih infrastrukturnih projekata.

Obezbjeđenje

Reklama

U javnom pozivu je navedeno da je emitent s ciljem obezbjeđenja urednog plaćanja obaveza po osnovu emitovanih obveznica iz prve emisije izdao 120 mjenica i mjenično ovlašćenje koji su predati Centralnom registru. Emisija se vrši bez prava preče kupovine.

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu