Connect with us

TRŽIŠTA

ZLATNA GROZNICA TRESE SVIJET: Prodaja bunkera skočila 700 %, bogataši u njima kriju sve što imaju!

Objavljeno

 


Analitičari Goldman saksa ukazuju da je trenutno popularna strategija i hit među bogatašima – posjedovanje zlata.

Na taj trend, ukazuju oni, utiču faktori kao što su politička neizvjesnost, strah od resecije, ali i druge brige među globalnom elitom. Podaci iz Goldmanovog istraživanja pokazali su da je posjedovanje fizičkog metala preferirani način globalne elite da se zaštiti od krize.

Fizička kupovina zlata naglo se povećavala u posljednje tri godine, pokazala je statistika.

– Od kraja 2016. ulaganje u zlato bilo je mnogo veća od ulaganja u neke berzanske fondove, na primjer – napisao je Goldman u poruci poslatoj klijentima.

To jednostavno znači da raste potražnja za zlatom, i da ga superbogati čuvaju u sefovima i svojim luksuznim bunkerima. Posjedovanje poluga postalo je obavezno.

To potkrepljuju i podaci kompanije Teksas Rising, čiji direkor Gari Linč kaže da je prodaja njihovih bunkera porasla 700 odsto u odnosu na 2015, dok je ukupna prodaja porsla za 300 odsto od američkih izbora.

Reklama

– Politički rizici, po našem mišljenju, su razlog za to jer ako pojedinac pokušava da minimizira rizik od sankcija ili poreza na bogatstvo, onda kupuje fizičke zlatne poluge i skladišti ih u trezor – gde je vladama teže da ih se domognu – ima smisla.

Predstavnici Investicione banke dodaju:

– Konačno, ovakav trend može da odražva zaštitu od strane globalnih pojedinaca velike neto vrijednosti protiv eventualnih strašnih scenarija ekonomskog i političkog rizika u kojima ne žele da budu umiješani.

 

(Srbija danas)

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu