Connect with us

TRŽIŠTA

Proizvođačima voćnih sadnica iz Srpske otvoren put na tržište Ruske Federacije

Objavljeno

 


Proizvođačima voćnih sadnica iz Republike Srpske otvoren je put na tržište Ruske Federacije.

Ruska federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor odobrila je rasadniku Poljoagro iz Šamca izvoz sadnog materijala jabučastog i koštičavog voća. Za desetak dana na rusko tržište kreće prvi kontingent od 1.200 000 sadnica jabuke i breskve.

Izvoz voćnih sadnica u Rusku Federaciju značajno će doprinijeti razvoju rasadničke proizvodnje u Srpskoj. Od ukupno registrovana 22 proizvođača sadnog materijala, Poljoagro iz Šamca, najveći rasadnik u Srpskoj, posjetili su prošle godine u decembru ruski veterinarski i fitosanitarni inspektori, izvršili kontrolu proizvodnje i odobrili izvoz.

– Za nas kao firmu znači puno. Sa Evropom nešto koči, tako da nam je ovo tržište dobro došlo i to će biti u perspektivi za sve dobro – rekao je Veroljub Krstić direktor Poljoagro.

Poljoagro’ godišnje proizvodi više od milion sadnica različitih voćnih vrsta koje su plasirali na domaće tržište, manju količinu u EU, a izlazak na tržište Ruske Federacije pruža mogućnosti širenja proizvodnje.

– Rusko tržište je jedno od najvećih tržišta i njihova inspekcija kontrola je najrigoroznija kada je u pitanju zdravlje bilja. Mislim da će ovo da doprinese u značajnoj mjeri rasadničkoj proizvodnji u Srpskoj, kao i cjelokupnoj poljoprivredi Republike Srpske – naveo je Saša Lalić iz Ministarstva poljoprivrede Srpske.

Reklama

Dozvola za izvoz 1.200 000 voćnih sadnica iz Srpske i dva miliona sadnica povrća firme Adrija hishtil iz Čapljine u Federaciji BiH, dobar je signal za ovu proizvodnju. Rusi su zainteresovani i za sadnice vinove loze, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

– I to žilavke, blatine, autohtone sorte BiH i na tome će nadležna agencija za zaštitu bilja itekako raditi i imati otvorene kontakte sa ruskim inspektoratom , jer smatram da za to imamo kapacitete u BiH – istakao je Košarac.

On je pozvao sve proizvođače sadnog materijala i presadnica u BiH da se posredstvom Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH obrate zahtjevom za izvoz proizvoda na tržište Ruske Federacije. Otvoreno je i pitanje, kaže Košarac, o izvozu mlijeka i mesa što bi značajno unaprijedilo trgovinske odnose sa Ruskom Federacijom.

Izvor: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu