Connect with us

TRŽIŠTA

Naređeno da cijene životnih namirnica u FBiH moraju biti vraćene na nivo od 5. marta 2020.

Objavljeno

 


voće povrće privreda uvoz

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica i vraćanju cijena koje su važile 5. marta 2020. godine.

Među namirnicama čije cijene moraju biti kao one od prije 11 dana su mlijeko, brašno, šećer, ulje, žitarice, jaja, sol, riža, tjestenina, margarin, mesne i riblje konzerve, svježe meso, riba, hrana za dojenčad i pelene, higijenski ulošci, voda za piće, dijetski proizvodi, deterdženti, sapuni, pasta za zube, zaštitna odjeća i obuća, hirurške maske i posteljno rublje i druge slične potrepštine.

Peti mart se uzima kao ključni datum s obzirom na to da je tog dana potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini.

Vlada je odlukom reagovala na sve češće pritužbe građana te dokazana bezrazložna povećanja cijena životnih namirnica nakon pojave zaraze u našoj zemlji.

Kaznene mjere za one čije cijene ne budu manje ili iste kao 5. marta iznosit će od 1.000 do 10.000 KM. Federalna uprava za inspekcije poslove, kantonalne i gradske nadležne inspekcije bit će nadležne za provođenje ove odluke.

Građani mogu prijaviti razlike u cijenama na broj 033/226-644.

Reklama

Ova odluka je donesena na 214. sjednici Vlade Federacije BiH radi upoznavanja o stanju i prijedlogu za poduzimanje mjera i aktivnosti radi zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica utjecaja globalne pandemije koronavisursa na ekonomiju u Federaciji BiH.

Sličnu odluku je donijela i Vlada Republike Hrvatske koja je prodavačima zabranila promjenu cijena osnovnih životnih namirnica kako bi se spriječilo profiterstvo u vrijeme krize.

Klix.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu