Connect with us

PRAVO

Odluke validne, u toku novi konkurs za notare

Objavljeno

 


Notari

Ministarstvo pravde Republike Srpske raspisalo je nedavno novi javni konkurs za izbor notara, a notari čiji je izbor osporen biće u službi kao vršioci dužnosti do izbora novih, poručeno je u petak iz tog resora u Vladi Srpske.

Ministarstvo je, naime, u maju 2018. godine raspisalo konkurs za izbor pet notara u Banjaluci, po dva u Bijeljini i Prijedoru te po jednog u Modriči, Doboju, Nevesinju, Rogatici, Sokocu, Kneževu, Vlasenici, Loparama kao i Srebrenici, Srpcu, Čelincu i Trebinju.

Ustavni sud RS je krajem novembra iste godine neustavnim proglasio neke odredbe Zakona o notarima RS, nakon čega su predložene izmjene i dopune tog zakona.

Portparol Ministarstva pravde RS Sanja Džombić podsjetila je da je krajem septembra 2019. godine banjalučki Okružni sud poništio prvu odluku ministarstva iz 2018. godine o izboru notara što, kako je rekla, jasno govori da su izmjene i dopune zakona predložene nezavisno od ishoda pojedinih sudskih sporova.

– Nisu poništene sve odluke o izboru notara iz 2018. jer nije poništen izbor u Prijedoru, Modriči i Trebinju. Kako bi bilo omogućeno nesmetano funkcionisanje svih notarskih kancelarija i obavljanje pravnog prometa, Ministarstvo pravde je raspisalo novi javni konkurs za izbor notara, čija procedura je u toku, dok notari čiji je izbor osporen obavljaju službu notara kao vršioci dužnosti do izbora novih – istakla je Džombićeva.

Kada je u pitanju zakonitost isprava koje su sačinjene od strane notara, a koji su izabrani 2018. godine i čije je imenovanje osporeno u sudskom postupku, naglasila je da su te isprave sačinjene u zakonom propisanoj formi te da njihova zakonitost nije dovedena u pitanje.

Reklama

Ministarstvo, dodala je, planira da raspiše konkurs za sva upražnjena mjesta notara u RS, u skladu sa odlukom Vlade o određivanju broja notara.

Izvor: Glas Srpske

PRIVREDA

I radnici i poslodavci sve češće traže zaštitu svojih prava

Objavljeno

 

U posljednje tri godine radnici i poslodavci u Republici Srpskoj više od 1.200 puta našli su se oči u oči u cilju zaštite radnih prava, a najčešći razlozi zbog kojih zaposleni traže reakciju nadležnih jesu nepoštovanje platnih obaveza. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza na gorivo

Objavljeno

 

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom. (više…)

Nastavite čitati

PRAVO

“Buk Bijelu” zakočili i stručni termini

Objavljeno

 

Buk Bijela

Sud BiH nije presudio da je nelegalna Zajednička komisija za koncesije koja je formirana kako bi došli do rješenja u predmetu koji se tiče izgradnje hidroelektrane (HE) “Buk Bijela” na Drini kod Foče, ali su velike šanse da će blokade biti nastavljene, tvrdi za “Glas Srpske” predsjedavajući tog radnog tijela Milomir Amović. (više…)

Nastavite čitati

U trendu