Connect with us

TRŽIŠTA

Prodaja automobila u Nemačkoj pala u martu 38 odsto

Objavljeno

 


Automobili

Registracija novih automobila u Nemačkoj pala je u martu za 38 procenata, na 215.119, pod uticajem krize sa pandemijom koronavirusa, saopšila je njemačka agencija za registraciju vozila KBA.

“Tesla” i Lekus bili su među brendovima čija se prodaja relativno dobro kretala. Prodaja Lekusa opala je za 2,8 odsto, a “Teslina” za 4,4 procenata, prenio je njemački portal Automotiv Njuz Jurop.

Njemački tržišni lider Folksvagen zabilježio je pad prodaje od 35 procenata, drugi najomiljeniji brend Mercedes je prodao u martu 28 posto manje vozila, a BMW 21 odsto manje.

Audi je registrovao pad od 37 procenata, dok se Fordova prodaja stropoštala za 50 procenata.

Ovo je najsnažniji mjesečni pad ikad zabilježen, saopšteno je iz udruženja uvoznika VDIK.

Registracije su masovno pale u drugoj polovini marta kada su auto-dileri zatvorili salone, naveo je predsjednik VDIK-a Rajnhard Cirpel.

Reklama

Pad prodaje novih automobila na najvećem evropskom tržištu je uslijedio nakon registrovanog pada registracija na ostalim evropskim tržištima zbog državnih mjera zatvaranja fabrika i prodavnica kako bi se uzbislo širenje virusa COvid-19.

Registracije su pale za 85 posto u Italiji, za 72 posto u Francuskoj i za 69 posto u Španiji.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu