Connect with us

TRŽIŠTA

I to se dešava: Japanu ponestalo brojeva kreditnih kartica

Objavljeno

 


Japanu je ponestalo 16-znamenkastih brojeva kreditnih kartica usred vladinih nastojanja da potakne elektroničko plaćanje i porast internetskih kupovina tokom pandemije Covid-19, prema izvještajima lokalnih medija.

Japan je imao oko 283 miliona kreditnih kartica u martu 2019. godine, ali taj se broj povećava otkako je vlada prošlog oktobra uvela sistem bodova za bezgotovinske transakcije. U međuvremenu, kartično plaćanje postalo je popularnije tokom zaključavanja u vrijeme pandemije.

Prvih šest znamenki broja kartice odnose se na zemlju, brand i ostale informacije, a o konačnih 10 odlučuje izdavatelj. Prema časopisu Mainichi Shimbun, izdavači su zabrinuti kako bi uskoro moglo doći do nedostatka kombinacija znamenki od sedme znamenke nadalje.

Problem bi mogao biti riješen dodavanjem znamenke, ali to bi koštalo desetke milijardi jena i uzrokovalo poremećaje.

– Iako želimo izbjeći povećanje broja znamenki u najvećoj mogućoj mjeri, mislim da je u konačnici naš jedini izbor da sami snosimo teret troškova, kaže kartičarska tvrtka u svom dokumentu.

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu