Connect with us

TRŽIŠTA

Do kraja sljedeće godine 80.000 Nijemaca ostaće bez posla

Objavljeno

 


Njemačka

Samo ove godine u velikim korporacijama u Njemačkoj bit će izgubljeno 40.000 radnih mjesta a koronavirus samo je ubrzao taj trend.

U njemačkoj industriji postoji rizik od većeg smanjenja radnih mjesta nego u finansijskoj krizi 2009. Prema istraživanju njemačkog dnevnika Handelsblat, ove godine u Njemačkoj će biti izgubljeno više od 40.000 radnih mjesta, uključujući sve novozaposlene.

Nadalje, očekuje se kako će njemačke firme do kraja naredne godine otpustiti još toliko radnika pa će se ukupan broj popeti na 80.000.

Dnevnik navodi da se smanjenje obima posla očekuje u svim sektorima osim tehnologije, sfotvera i hrane.

Poređenja radi, Handelsblatt navodi da su kompanije listirane na DAX-u, najvažnijem indeksu njemačkog tržuišta dionica, tokom globalne ekonomske krize otpustile 85.000 radnika.

Uprkos povećanoj nezaposlenosti, dnevnik navodi kako će Njemačka i dalje biti suočena sa manjkom kvalifikovanog kadra.

Reklama

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu