Connect with us

TRŽIŠTA

PAD CIJENA NAFTE Jedan od proizvođača se suprotstavlja sporazumu

Objavljeno

 


Cijene nafte pale su međunarodnim tržištima poslije libijske najave da obnavlja izvoz te sirovine.

Komandant međunarodno nepriznatih istočnolibijskih snaga Kalifa Haftar najavio je u petak da će ukinuti blokadu proizvodnje nafte na mjesec dana i istakao da se sa međunarodno priznatom rivalskom vladom u Tripoliju dogovorio o poštenoj raspodeli prihoda.

Kako navodi Rojters, ova najava potisnula je u drugi plan poruku proizvođača nafte da će da istraju na strogom sprovođenju sporazuma o smanjenom snabdijevanju tom sirovinom.

Na londonskom tržištu cijena barela je u petak pala za 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,10 dolara.

Na američkom tržištu se barelom u petak takođe trgovalo po 20 centi nižoj cijeni, od 40,77 dolara.

Kako dodaje britanska agencija na cijene nafte je prethodno u četvrtak uticala poruka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika da će preduzeti oštre mjere protiv zemalja koje ne poštuju sporazum o ograničavanju snabdevanja, prenosi Blic.

Reklama

Najavili su i vanredni sastanak u oktobru ako cijene budu i dalje padale.

Srpskainfo.com

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu