Connect with us

PRIVREDA

Podrška mljekarima u RS: Malim farmerima 200 steonih junica

Objavljeno

 


Kako bi pomoglo razvoj ruralnih područja u istočnom dijelu Republike Srpske, resorno ministarstvo je preko svojih nadležnih republičkih institucija nabavilo 200 steonih junica simentalki, koje će u narednom periodu biti podijeljene malim farmerima na području Hercegovine, Podrinja i sarajevsko-romanijske regije.

Prema riječima savjetnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miljana Erbeza, izabrano je ukupno 107 grla češkog simentalca, 84 grla austrijskog simentalca i devet grla sivog tirolskog govečeta.

Kako je istakao, ovaj projekat ima za cilj da male farmere na pomenutim područjima pomogne rasnim steonim junacima koje su stare od tri do sedam mjeseci, a u nekim slučajevima i do osam.

„Preko naših područnih jedinica, ali i uz pomoć mljekare „Pađeni“ iz Bileće, izvršena je analiza stanja na terenu. Na osnovu želja, ali i stručnih procjena, kreirana je ova podrška. Farmeri su rekli da hoće češkog ili austrijskog simentalca i mi smo im izašli u susret. Radi se o grlima koja su po genetici bliska našem domaćem gatačkom govedu. Svako grlo je detaljno zdravstveno pregledano. Nakon procesa selekcije, prva grla su već isporučena iz Austrije, a uskoro će stići i ona iz Republike Češke. Ona će biti smještena u karantin najmanje tri sed-mice i to na dvije lokacije, u Donjem Žabaru i Šamcu. Poslije ovog karantina biće izvršena njihova podjela farmerima“, istakao je Erbez, navodeći da se vrijednost ovog projekta kreće oko milion maraka.

Dragan Vučković, menadžer projekta Razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima, objasnio je da je sve ovo rađeno u sklopu projekta razvoja ruralnih područja i uključivanja malih proizvođača u perspektivne lance vrijednosti.

Kako je rekao, ovo je nastavak sličnog projekta koji je sproveden prije dvije godine, kada je u zapadnom dijelu Republike Srpske podijeljeno stotinjak steonih junica „malim“ farmerima.

Reklama

„Na ovaj način kvalitetnim genetskim materijalom i „osvježavanjem“ genetike u stadima domaćih uzgajivača, resorno ministarstvo je htjelo da unaprijedi domaću proizvodnju mlijeka, stabilizuje prihode ovih poljoprivrednih domaćinstava i pruži dodatnu podršku ostanku ljudi na selu. Svi oni koji su tada dobili ove steone junice uspjeli su to da iskori-ste i povećaju broj grla, ali i proizvodnju mlijeka. Vjerujem da ćemo iste efekte imati i sada, ako ne i bolje, a planiramo da uskoro nešto slično ponovimo i u ruralnim dijelovima koje pokrivaju opštine Šipovo i Ribnik“, rekao je Vučković.

Inače, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede Republike Srpske, preko Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata, mljekare „Pađeni“ i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, godinama zajednički radi na razvoju perspektivnih lanaca vrijednosti koji integrišu male poljoprivredne proizvođače.

Ova posljednja podrška nabavke i podjele rasnih steonih junica realizovana je okviru pilot-projekta „Podrška  malim proizvođačima mlijeka u Republici Srpskoj“, putem Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj – IFAD, a obuhvaćene su sarajevsko-romanijska regija, Podrinje i Hercegovina.

Ukupno je uključeno dvanaest opština: Pale, Sokolac, Han Pijesak, Roga-tica, Rudo, Višegrad, Berkovići, Bileća, Gacko, Kalinovik, Ljubinje i Nevesinje.

Projekat se konkretno odnosi na nabavku steonih junica i lider u ovom  projektu je mljekara „Pađeni“.

Prema riječima višeg stručnog saradnika za stočarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, Svjetlane Mićić, mogućnost učestvovanja u samom projektu imali su poljoprivredni proizvođači koji su kooperanti bilećke mljekare „Pađeni“, a koji imaju do sedam muznih grla na svojim farmama.

Reklama

„Do sada se prijavilo oko dvije stotine proizvođača, sto proizvođača iz regije Hercegovine i stotinjak iz sarajevsko-romanijske i regije Podrinje. Velika zainteresovanost proizvođača mlijeka javila se zbog bolje genetike na svojim farmama, zbog sigurnog otkupa mlijeka, redovnog plaćanja, ali i zbog toga što je bilećka mljekara „Pađeni“ odlučila da proširi svoju kooperantsku mrežu“, objasnila je Mićićeva.

Kako kaže, kancelarija Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područna jedinica Sokolac, krenula je sa prvim koracima u realizaciji ovog projekta još početkom 2019. godine, kada su anketirani poljoprivrednici na terenu, nakon čega je uslijedio niz sastanaka sa predstavnicima lokalnih zajednica i bilećke mljekare „Pađeni“ kako bi se napravio biznis plan.

„Slobodno mogu reći da smo nakon godinu i šest mjeseci dobili velike rezultate tog rada, tačnije 3. avgusta ove godine počela je selekcija i odabir grla, prvo u Republici Češkoj, gdje je izabrano 107 steonih junica – češkog simentalaca, a nakon toga su i u Austriji nabavljene 84 steone junice – austrijski simentalac i devet junica tirolskog govečeta“, istakla je Mićićeva, napominjući da je odabir grla rađen pod stručnim nadzorom selekcionara iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kako je istakla, odabrana grla, do poljoprivrednih proizvođača u pomenutim regijama, stići će u septembru 2020. godine.

„Ono što nisam pomenula, to je način plaćanja steonih junica. Projekat će snositi 40 odsto troškova, odnosno 50 odsto ukoliko je nosilac poljoprivrednog gazdinstva žena ili mlađi od 35 godina. Deset odsto će na sebe preuzeti lokalne zajednice, a ostatak direktnim plaćanjem mljekari ili kroz mlijeko“, pojasnila je ona.

Na kraju je dodala da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena edukaciji samih poljoprivrednika.

Reklama

„Obići ćemo sve farme i domaće uzgajivače sa tog prostora koji su bili uključeni u ovaj projekat, da bismo mogli da vidimo kako su se grla prilagodila našim uslovima držanja i na kraju da čujemo i od samih poljoprivrednika da li su zadovoljni projektom i steonim junicama koje su stigle na njihova imanja“, rekla je Mićićeva.

Detalji projekta

  • Nabavljeno 200 steonih junica
  • Projektom obuhvaćeno 12 opština
  • Grla prošla ozbiljnu selekciju
  • Junice trenutno u karantinu
  • Farmeri snose 40 odsto troškova
  • U projektu učestvovao i IFAD
  • Lider biznis plana „Pađeni“
  • Vrijednost projekta milion KM

Od mlijeka do sira

U sklopu projekta „Od domaćeg mlijeka do sira i kajmaka i zadovoljnog kupca“, krajem prošle godine je 15 vlasnika domaćinstava sa prostora opštine Rudo dobilo po jednu steonu junicu za svoje domaćinstvo.

Korisnici projekta birani su na javnom pozivu koji je opština sprovela u sklopu projekta. Rudo je jedna od opština koja bilježi konstantan rast proizvodnje kvalitetnog mlijeka zahvaljujući odličnoj saradnji sa mljekarom „Pađeni“ iz Bileće, koja otkupljuje mlijeko od kooperanata.

Ukupna vrijednost projekta bila 140.000 maraka.

Reklama

PRIVREDA

Zaduženost Republike Srpske gotovo dvostruko veća od FBiH

Objavljeno

 

Od

Prvo zaduženje u ovoj godini Vlada Republike Srpske planira već ove sedmice. Zakazana je aukcija šestomjesečnih trezorskih zapisa na Banjalučkoj berzi, putem koje se RS planira zadužiti 10 miliona KM.

Podsjetimo da je Narodna skupština RS krajem prošle godine usvojila odluke o dugoročnom i kratkoročnom zaduženju RS za 2024. godinu kojima je predviđeno da se taj entitet može zadužiti iznosom do 1,2 milijarde KM.

Najavljeno je da će 87. aukcija trezorskih zapisa RS biti održana 25. januara na Banjalučkoj berzi. Planirani iznos emisije je 10 miliona KM sa rokom dospijeća šest mjeseci. Biće to prvo ovogodišnje zaduženje RS.

Maksimalan iznos kratkoročnog duga prema odluci koja je usvojena krajem godine ne može biti veće od 337 miliona KM u ovoj godini, a dugoročno maksimalno 951 milion KM.

Sredstva pribavljena dugoročnim zaduživanjem biće upotrijebljena u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS za finansiranje kapitalnih investicija, refinansiranje ukupnog duga ili dijela duga RS, plaćanje uslovnih obaveza po osnovu garancija RS te za finansiranje budžetskog deficita u slučajevima kada Ministarstvo finansija procijeni da će planirani rashodi biti veći od iznosa planiranih prihoda, naveli su iz Vlade.

Ukupan javni dug RS je oko 6,2 milijarde KM što je oko 40 posto BDP-a i vlast ovog entiteta tvrdi da RS nema problema sa otplatom te da je zaduženost na istorijskom minimumu. Opozicija je stava da se i u ovoj godini nastavlja politika neosmišljenog zaduživanja kojima se krpe rupe u budžetu.

Reklama

Neosmiljeno zaduživanje kao što je neosmiljeno bez osnovnih ekonomskih parametara, recimo, podići minimalnu platu u RS. To je vjestačka priča koja služi za jednokratnu upotrebu i zadovoljenje političkih mjera koje služe samo za izbornu priču – smatra Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

To zaista zvuči mnogo, ovako kada razmišljate, ali to je opet u okvirima onih normalnih zaduženja BDP-a i dugoročno – kaže Anja Ljubojević, potpredsjednica NSRS.

Zbog priča o sankcijama, podsjeća nas sagovornik, nije isključeno da se Vlada kada je riječ o zaduženju na međunarodnom tržištu okrene dalekoistočnim zemljama.

Zaduženje koje mora da obavi RS nije ozbiljan iznos ni za jednu berzu, tako da je samo pitanje koliko je politička situacija stabilna u smislu investitora koji bi pozajmili taj novac za obveznice, mada je kamata koja je određena vrlo atraktivna i vjerujem da će biti lako naći investitore – ističe ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Ukupan javni dug FBiH je oko 6,4 milijarde KM i veći je za oko 200 miliona KM u odnosu na RS. No, gledano u odnosu na BDP zaduženost RS je gotovo dvostruko veća u odnosu na drugi entitet.

BHRT

Reklama
Nastavite čitati

PRIVREDA

Odobrena akvizicija: Britanci vlasnici Mtel-ove firme „Sky Towers Infrastucture“

Objavljeno

 

Od

Konkurencijsko vijeće Bosne i Hercegovine dopustilo je koncentraciju na tržištu iznajmljivanja telekomunikacijskih tornjeva, odnosno, tržištu pružanja prostora na tornjevima za instalaciju infrastrukture elektronskih komunikacijskih mreža na području Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, Vijeće je odobrilo prodaju Mtelove firme Sky Towers Infrastucture međunarodnom gigantu Actis EU Menagement S à.r.l. Luksemburg, izvještava BiznisInfo.ba.

Kako smo ranije pisali, kompanija Actis, vodeći globalni investitor u održivu infrastrukturu sa sjedištem u Londonu, preuzima veliku mrežu telekomunikacionih stubova u Bosni i Hercegovini koja je pripadala firmi Mtel, odnosno Telekomu Srbija.

Odlukom Konkurencijskog vijeća otklonjena je prepreka za ovu veliku akviziciju.

Kako smo ranije pisali, Telekom Srbija Grupa osnovala je Sky Towers Infrastructure u Srbiji, Crnoj Gori i BiH na koje je prenijela vlasništvo nad antenskim stubovima, kao i nad poslovima njihove izgradnje i održavanja. Sky Towers Infrastructure tako je postao vlasnik antenskih stubova i ostale pasivne telekomunikacione infrastrukture.

Prošlog mjeseca smo objavili da Telekom Srbija sprema prodaju ove infrastrukture, i to ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori.

Reklama

Telekom Srbije posljednjih godina se agresivno širio u cijelom regionu, uključujući BiH, ali je ujedno drastično uvećao dugove. Iz kompanije su kasnije rekli da se prodaju stubovi, ali ne i oprema za telekomunikacije povezana sa njima, kao što su bazne stanice.

Telekom će i dalje ostati korisnik tih stubova u svojstvu zakupca, a njihovom prodajom će prikupiti značajna sredstva.

BiznisInfo.ba

Nastavite čitati

PRIVREDA

Nakon 44 godine gasi se proizvodnja u Prevent FAD-u

Objavljeno

 

Od

Prevent grupacija odlučila je da ugasi proizvodnju u kompaniji Prevent FAD Jelah i otpusti radnike.

Kako je kazao predsjednik sindikata Prevent FAD-a Enes Roša, firma gasi proizvodnju nakon 44 godine rada, a 59 radnika ostaće bez posla.

Otkaze je već dobilo 35 radnika, a preostala 24 su iz zaštićenih kategorija kojima uprava takođe namjerava dati otkaz.

Prema navodima Roše, iz kompanije su kao razlog za gašenje naveli da proizvodni program nije profitabilan, mada je kompanija ostvarila prošle godine dobit od 2,6 mil KM. Navodno, kompanija planira mašine iz Jelaha izmjestiti u Željezaru Ilijaš.

Povodom odluke o gašenju proizvodnje i otkazima, radnici su protestvovali pred Upravom Preventa u Sarajevu tražeći da im minimalne zakonske otpremnine koje je ponudila Uprava budu uvećane.

Iz Prevent grupacije nisu se oglašavali ovim povodom.

Reklama

Prevent FAD bio je poznat kao proizvođač kočionih diskova koje je izvozio na tržište EU za direktnu ugradnju u vozila VW grupacije.

Prevent je nedavno zatvorio fabriku u Bužimu u kojoj je bez posla ostalo 70 radnika.

eKapija

Nastavite čitati

U trendu