Connect with us

TRŽIŠTA

SAD optužile Švajcarsku za manipulaciju frankom

Objavljeno

 


Sjedinjene Američke Države su Švajcarsku i Vijetnam označile kao manipulatore valutama, što je možda jedna od posljednjih nuspojava administracije Donalda Trampa prema međunarodnim trgovinskim partnerima.

Tri nova imena dodana su na spisak zemalja za koje sumnja da preduzimaju mjere za devalvaciju svojih valuta u odnosu na američki dolar.

Ovo je prvi put nakon 2019. godine da su SAD drugu zemlju označile kao manipulatora valutama kada su prozvale Kinu u vrijeme kada su dvije najveće svjetske ekonomije bile u napetim trgovinskim pregovorima.

U svom godišnjem izvještaju američko Ministarstvo finansija u srijedu je optužilo Švajcarsku i Vijetnam za intervenciju na valutnim tržištima do juna 2020. godine kako bi se spriječilo efikasno prilagođavanje platnog bilansa.

U prvoj reakciji, Švajcarska nacionalna banka (SNB) rekla je da neće mijenjati svoju monetarnu politiku, iako je Švajcarska od strane Ministarstva finansija imenovana manipulatorom valutama, dodajući da je centralna banka i dalje spremna da djeluje agresivno na Forex tržištima.

„Intervencije na deviznom tržištu neophodne su u švajcarskoj monetarnoj politici kako bi se osigurali primjereni monetarni uslovi a time i stabilnost cijena“, dodaju.

Reklama

Iz Švajcarske banke ističu da bi naglo jačanje franka bilo štetno za ekonomiju i namjeravaju da nastave s dosadašnjom politikom, koja uključuje i opsežne kupovine američkih dionica. Vijetnam nije komentarisao optužne SAD-a za manipulaciju kursem donga.

Bankar.me

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu