Connect with us

TRŽIŠTA

Prve vakcine stižu do početka februara

Objavljeno

 


Prema informacijama koje je Federalno ministarstvo zdravstva dobilo od Ministarstva civilnih poslova BiH, kroz COVAX mehanizam se krajem januara, odnosno početkom februara očekuje isporuka prvog manjeg kontingenta cjepiva protiv COVID-19 proizvođača Pfizer u Bosnu i Hercegovinu.

Ovo cjepivo je dobilo privremenu dozvolu za upotrebu od strane Evropske agencije za lijekove.

Federacija BiH je kroz COVAX mehanizam u prvom krugu nabavke osigurala 800.000 doza vakcina, koje će se nakon prve početne isporuke koja se očekuje krajem mjeseca odnosno početkom idućeg mjeseca, dalje sukcesivno dostavljati. U narednom periodu u isporukama se očekuju i cjepiva drugih proizvođača koji imaju ili će imati odobrenje Europske agencije za lijekove.

Prioritetna skupina za primanje prvih cjepiva koje stignu u FBiH su zdravstveni djelatnici i štićenici, kao i osoblje domova za zbrinjavanje starijih osoba.

Federacija BiH je opredijeljena za primjenu kvalitetnih i sigurnih cjepiva koja su dobila odobrenje za upotrebu od strane najviših regulatornih tijela za lijekove u Evropskoj uniji, objavljeno je iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

Biznisinfo

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu