Connect with us

TRŽIŠTA

Jack Ma izgubio titulu najbogatijeg Kineza

Objavljeno

 


Zbog jakog nadzora kineskog regulatornog tijela nad carstvom milijardera Jacka Ma, osnivač Alibabe i Ant Grupe je izgubio titulu najbogatijeg čovjeka Kine. Prema listi objavljenoj u utorak, dok su ostali bogataši na listi napredovali on to nije mogao.
Ma i njegova porodica držali su prvo mjesto najbogatijih Kineza na listi bogatih Istraživačkog instituta Hurun 2020. i 2019. godine, ali sada su na četvrtom mjestu iza proizvođača flaširane vode Nongfu Spring Zhonga Shanshana, Ponya Ma iz Tencent Holdinga i šefa e-trgovine Pinduoduo Collina Huanga, pokazala je najnovija lista.

Njegovo ispadanje iz top tri najbogatija Kineza dolazi “nakon što su kineski regulatori obuzdali Ant Group i Alibabu u pitanjima antitrusta”, navodi se u izvještaju Huruna.

Veličina kineskog kluba ekskluzivnih milijardera gotovo se udvostručila u proteklih pet godina, jer je druga najveća vjetska ekonomija nastavila nadmašivati većinu ostalih, a njena sposobnost da uglavnom izbjegne najgore od koronavirusa značila je da je bila jedna od rijetkih koja je rasla 2020. godine.

A lista Hurun pokazala je da se 259 ljudi probilo među one koji imaju milijardu dolara – više nego u ostatku svijeta zajedno. Ukupan broj milijardera u Kini tako je porastao na 1.058, čime je ona postala prva zemlja koja je prešla granicu od 1.000.

U usporedbi s tim, drugi igrač s najviše milijarderaa – SAD, dobio je 70 novih i brojku povećao na ukupno 696.

Maove nedavne nevolje izazvao je govor od 24. oktobra u kojem je kritikovao kineski regulatorni sistem, što je dovelo do suspenzije početne javne ponude njegove Ant grupe u iznosu od 37 milijardi dolara samo nekoliko dana prije javnog uvrštavanja na berzu ovog fintech diva.

Reklama

Od tada su regulatori pojačali antitrustovsku kontrolu nad tehnološkim sektorom u zemlji, pri čemu je Alibaba preuzela veći dio tereta a tržišni regulator u decembru je pokrenuo službenu antitrustovsku istragu u Alibabi.

Kineski regulatori također su počeli stezati svoju kontrolu nad fintech sektorom i zatražili su od Anta da dio svog poslovanja pretoči u finansijski holding koji će se regulirati poput tradicionalnih finansijskih kompanija.

Ma, koji nije poznat po tome što se klonio reflektora, tada je oko tri mjeseca nestao iz javnosti, što je pokrenulo mahnita nagađanja o njegovom prebivalištu. Ponovno se pojavio u januaru s video-pojavom od 50 sekundi.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu