Connect with us

TRŽIŠTA

Croatia Osiguranje isplatilo 26 miliona eura šteta od potresa

Objavljeno

 


Croatia Osiguranje isplatilo je štete u iznosu od 195 miliona kuna (26 miliona eura) za gubitke prouzrokovane u dva potresa u Hrvatskoj prošle godine, dok na tržišnom nivou ukupni osigurani gubici od dva događaja mogu iznositi oko 600 miliona kuna, kazao je Davor Tomašković , direktor tvrtke u intervjuu koji je objavilo osiguranje.hr, a prenosi XPRIMM.

Objasnio je i da brojke uključuju puni utjecaj gubitaka u oba zemljotresa, jer su troškovi potraživanja izraženi prema datumu događaja, bez obzira na to kada su izvršene isplate.

Tomašković je također rekao da je, prema procjeni Croatia Osiguranja, „stopa rasta osiguranja za rizik od potresa u 2020. godini veća za 30% u odnosu na 2019. godinu.
Ipak, trend bi mogao biti znatno jači ako bi država promijenila pristup prema pomaganju građanima u suočavanju sa gubicima uzrokovanim prirodnim opasnostima.
Trenutno država uspostavlja fondove, izdvaja novac i brine o obnovi, dok bi bilo mnogo efikasnije osigurati imovinu od prirodnih katastrofa, jer je to obavezno za automobile, pa bi troškove rekonstrukcije snosili osiguravači i ona bi se finansirala iz prikupljenih premija u godinama bez potresa, objasnio je.

Zapravo, nakon zemljotresa 2020. bila je vidljiva prilično niska efikasnost državne pomoći, jer mnogi od pogođenih još uvijek su u nesigurnom stanju.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu