Connect with us

TRŽIŠTA

Turska zabranjuje plaćanje u kriptovalutama

Objavljeno

 


Turska centralna banka zabranjuje upotrebu kriptovaluta i kripto imovine u plaćanju roba i usluga, navodeći kao razlog moguću “neopozivu” štetu i značajne transakcijske rizike.
U zakonu objavljenom u službenim novinama u petak, Centralna banka Republike Turske (CBRT) navela je da se kriptovalute i druga takva digitalna sredstva zasnovana na tehnologiji distribuirane knjige ne mogu koristiti, direktno ili indirektno, kao instrument plaćanja.

Potez takođe zabranjuje kompanijama koje se bave plaćanjem i elektronskim transferima sredstava obradu transakcija koje uključuju platforme za kriptovalute, prenijeli su turski mediji.

Nedostatak propisa, mehanizama nadzora te centralnog regulatornog tijela, u kombinaciji s potencijalom za kriminalne aktivnosti i velikom kolebljivošću njihove tržišne vrijednosti znači da digitalni tokeni povlače za sobom „značajne rizike“, navodi se u izjavi centralne banke.

“Pružaoci usluga platnog prometa neće moći razviti poslovne modele na način da se kripto imovina koristi direktno ili indirektno u pružanju usluga plaćanja i izdavanju elektroničkog novca,” i neće pružati nikakve usluge, navodi se u tekstu.

“Njihova upotreba u plaćanjima može prouzročiti nenadoknadive gubitke za strane u transakcijama … a uključuju elemente koji mogu potkopati povjerenje u metode i instrumente koji se trenutno koriste u plaćanjima”, dodala je centralna banka.

Zakon stupa na snagu 30. aprila.

Reklama

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu