Connect with us

TRŽIŠTA

Vlada Tuzlanskog kantona blokirala letove Ryanaira

Objavljeno

 


Vlada Tuzlanskog kantona odbila je ove sedmice potpisati ugovor s Ryanairom na osnovu kojeg je niskotarifni avioprijevoznik trebalo da počne s radom do druge najprometnije zračne luke u Bosni i Hercegovini od sljedećeg mjeseca.

Niskocjenovni prijevoznik, koji je prodavao karte za letove iz Weezea i Baden Badena za Tuzlu, a koji su trebali biti 2. odnosno 4. septembra, trebao je otkriti niz novih odredišta nakon što je trebalo ove sedmice da potpiše ugovor s Vladom, među kojim su u početku bili London Stansted i Memmingen, a kasnije Stockholm i Malta, izvještava Ex-Yu Aviation.
Kantonalnoj vladi trebalo je dva mjeseca da obavijesti Ryanair da neće potpisati sporazum.
Niskotarifni avioprijevoznik sklopio je sličan sporazum s lokalnim vlastima u Banjoj Luci, iz koje održava letove.

Ryanair je obustavio prodaju karata za Tuzlu nakon odluke kantonalne vlade. Prije samo dvije sedmice, aerodrom Tuzla saopćio je: „Ryanair planira letjeti za Tuzlu dugoročno i mi smo u raspravi oko novih odredišta. Poduzimamo studije kako bismo identificirali potražnju za određenim odredištima. Ryanair je više nego dobrodošao u tuzlansku zračnu luku kako bi pokrivao smanjenja usluga Wizz Aira otkako je uveo letove iz Sarajeva i Banja Luke“.
Od tada je Vlada Tuzlanskog kantona smijenila generalnog direktora aerodroma Eseda Mujačića.

Zračna luka Tuzla polako se oporavlja od tekuće pandemije koronavirusa i njenog 75-dnevnog zatvaranja prošle godine. Wizz Air, koji ima bazu u zračnoj luci, trenutno opslužuje četrnaest odredišta.
Njezin izvršni direktor Jozsef Varadi posjetio je ove sedmice Bosnu i Hercegovinu i sastao se sa službenicima aerodroma Tuzla. U prvoj polovici godine aerodrom Tuzla dočekao je 89.326 putnika, što je pad za 25,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a pad za 67% u odnosu na 2019. godinu.

– Cilj nam je opsužiti milipn putnika godišnje. Zračna luka ima i kapacitet i mogućnosti. To se može postići samo kada se ukinu sve epidemiološke mjere, napomenuo je Aerodrom Tuzla.

Indikator.ba

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu