Connect with us

TRŽIŠTA

Cijene nafte porasle četvrtu sedmicu zaredom

Objavljeno

 


Nafta je na svjetskom tržištu poskupila i prošle sedmice, četvrtoga zaredom, pri čemu je na londonskom tržištu cijena barela dostigla najviši nivo u tri godine jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošle sedmice 1,5 posto, na 79.28 dolara, a u jednom je trenutku dostigla 80.75 dolara, najviši nivo u tri godine.

Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 2,5 posto, na 75.88 dolara.

Zašto cijene rastu?

Rast cijena posljedica je oporavka ekonomije od koronakrize i rasta potražnje za gorivima, ali i problema s proizvodnjom u pojedinim zemljama.

Američka banka Citigroup procjenjuje da će na tržištu u sljedećih šest mjeseci u prosjeku nedostajati 1,5 miliona barela dnevno, čak i ako se ponuda bude kontinuirano povećavala.

Reklama

Pozornost je stoga okrenuta sastanku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi u ponedjeljak trebali razgovarati o proizvodnoj politici.

Većina analitičara procjenjuje da će potvrditi odluku o povećanju proizvodnje u novmebru za 400 hiljada barela dnevno, a Tamas Varga iz PVM-a smatra da zbog očekivanog rasta potražnje dogovoreno povećanje neće biti dostatno da spriječi smanjenje zaliha do kraja godine.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više nafte kako bi cijene bile niže.

„Ako OPEC+ ostane pri planovima o povećanju proizvodnje u studenome za 400 hiljada barela dnevno, na tržištu će cijena barela uskoro dostići 90 dolara“, kaže Edward Moya, analitičar u kompaniji OANDA, i dodaje da bi svako povećanje proizvodnje manje od 600 hiljada barela trebalo potaknuti rast cijena nafte.

Poskupio i prirodni plin

Podršku cijenama pruža i poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini jer je to potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Reklama

Veći rast cijena spriječilo je, pak, jačanje dolara. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta, porastao je četiri sedmice zaredom i dosegnuo najvišu razinu u godinu dana, a jačanje zelene valute smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je od početka godine više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku potražnje za naftom uslijed oporavka ekonomije, ali i OPEC-ovom održavanju proizvodnje ispod pretpandemijskog nivoa.

Nezavisne novine

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu