Connect with us

TRŽIŠTA

Cijena nafte ojačala na 103,4 dolara po barelu

Objavljeno

 


Cijene nafte su produžile danas rast započet u petak, podržane slabijim dolarom i oskudnom ponudom, koji su prevagnuli nad strahom investitora od moguće recesije i pada potražnje za gorivom zbog potencijalnih novih kovid mjera zatvaranja u Kini.
Cijena nafte Brent za septembarsku isporuku skočila je za 2,24 dolara ili 2,2 posto, na 103,40 dolara po barelu, nakon porasta od 2,1 posto u petak. Američka WTI nafta za dostavu u avgustu je poskupjela za 2,90 dolara ili za 1,9 procenata, na 99,49 dolara po barelu, nastavljajući rast sa prethodne trgovinske sesije kada je napredovala takođe za 1,9 posto, izvještava Rojters.

Prošle sedmice, Brent i WTI su zabilježili najveći sedmični pad u posljednjih oko mjesec dana usljed straha od recesije koja bi pogodila potražnju za „crnim zlatom“. U dijelovima Kine su ove sedmice ponovo počela masovna testiranja na kovid, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potražnje za naftom u toj zemlji, drugom najvećem svjetskom potrošaču tog energenta.

Usponu cijena nafte doprinijela je i slaba ponuda. Kao što se očekivalo, putovanje američkog predsjednika DŽoa Bajdena u Saudijsku Arabiju nije rezultiralo nikakvim obećanjem najvećeg proizvođača u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će povećati proizvodnju i isporuke nafte, dodaje britanska agencija a prenosi Tanjug.

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu