Connect with us

TRŽIŠTA

Agencija: Rekordno posredovanje za zapošljavanje u Sloveniji

Objavljeno

 


U Sloveniji je od januara do oktobra izdato 16.198 radnih dozvola za radnike iz BiH, što je za 48,7 odsto više nego lani kada su mnogi radnici iz BiH zbog pandemije kovida 19 bili bez posla ili su poslati kućama da čekaju kraj pandemije.

To je i za 0,66 odsto više od ukupnog posredovanja u 2018. godini, koja je do sada bila godina sa najviše ostvarenih posredovanja u zapošljavanju, saopšteno je danas iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Slovenija danas ima 10.830 (13,98 odsto) nezaposlenih lica manje nego na početku pandemije. Međutim, početkom ove godine situacija nije bila obećavajuća jer je Slovenija imala 14.015 (18,09 odsto) nezaposlenih lica više nego na početku pandemije i najoptimističnije procjene nisu uključivale ovakav trend zapošljavanja strane radne snage, istaknuto je u saopštenju.

Bez obzira na loše pokazatelje na tržištu rada Slovenije, Agencija je tokom 2020. godine ostala posvećena radnicima iz BiH u Sloveniji i realizovanju sporazuma o zapošljavanju, dodaje se u saopštenju.

Agencija je istakla da, kako se broj posredovanja povećao, tako je nastavljena realizacija aktivnosti usmjerenih ka kontroli radnih uslova za radnike iz BiH u Sloveniji.

„Paralelno sa ovim aktivnostima u 2021. godini, u okviru projekta istraživanja tržišta rada napravili smo analizu dobijenih oglasa i traženih radnih mjesta, koja je pokazala da su najtraženija zanimanja za strane radnike u Sloveniji zanimanja varioca, vozača, zidara, elektroinstalatera, tesara, pomoćnog građevinskog radnika, radnika u proizvodnji, bravara, električara, fasadera“, poručili su iz Agencije.

Reklama

Analiza je dodatno pomogla u strukturisanju dobijenih oglasa i praćenju kretanja radne snage između dvije zemlje.

„Sve ovo predstavlja dobar osnov za nastavak saradnje između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i institucija sa tržišta rada Slovenije, te se može očekivati da će ekonomski rast pratiti i dalje povećavanje broja posredovanja u zapošljavanju naših radnika u Sloveniji“, istaknuto je u saopštenju Agencije.

Preuzeto: Nezavisne novine

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu