Connect with us

TRŽIŠTA

U Crnoj Gori pronađena nafta visokog kvaliteta

Objavljeno

 


Konzorcijum kompanija Eni i Novatech pronašli su u podmorju između Bara i Ulcinja naftu visokog kvaliteta, pa bi vrlo brzo trebalo da bude poznata i količina rezervi, prenose crnogorski portali.
Prema nezvaničnim saznanjima Dnevnih novina, koncesionari Eni-Novatech i Energean stigli su do dubine od oko 6.500 metara na tački udaljenoj oko 28 kilometara od obale, gdje su otkrili naftu čije karakteristike ukazuju ne samo na visok sadržaj kvalitetne nafte, već i tečnog gasa.

Prvo istražno bušenje započeto je 25. marta i prema prvobitnom planu, trebalo je da bude završeno najkasnije do kraja septembra.

Tada je rečeno da će aktivnosti u podmorju biti usmjerene na definisanje potencijala ležišta, te da bi – u slučaju pronalaska nafte – proizvodnja trebalo da počne za tri do pet godina.

Eni-Novatech potpisan je koncesioni ugovor 2016. godine, a godinu kasnije i kompanija Energean.

Biznisinfo

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu