Connect with us

TRŽIŠTA

Microsoftovo preuzimanje Activisiona pod lupom regulatora

Objavljeno

 


Federalna komisija za tržište SAD-a (FTC) ispituje sporazum korporacije Microsoft vrijedan 68,7 milijardi dolara o preuzimanju kompanije Activision Blizzard, proizvođača video igrica „Zov dužnosti“, izvjestila je agencija „Blumberg Njuz“, pozivajući se na izvor upoznat sa tim postupkom.

FTC će, umjesto Ministarstva pravde, istražiti da li će ova akvizicija ugroziti tržišnu konkurenciju, navodi se u izvještaju.

U nastojanju da pooštre uslove za spajanje kompanija, FTC i Ministarstvo pravde su prošlog mjeseca zajedno saopštili da je koncentracija industrija na tržištu postala sve veća i da rast podnijetih zahtjeva za spajanje u 2020. i 2021. signalizira da će se situacija pogoršati, prenosi Rojters.

Microsoft, Activision Blizzard i FTC nisu odmah odgovorili na zahtjeve britanske agencije za komentarom.

Ugovor najavljen u januaru je najveći ikada za Majkrosoft i bio bi najveća akvizicija plaćena u gotovini do sada. Ovo preuzimanje bi ojačalo Microsoftovu poziciju na rastućem tržištu video igara na kojem su mu najveći rivali Tencent Holdings i Sony grupa.

Istovremeno, Sony je objavio u ponedjeljak da će kupiti kompaniju Bandži, originalnog tvorca video igara „Halo“ i „Destini“ za 3,6 milijardi dolara, što je posljednji u nizu talasa konsolidacije koji je zahvatio sektor igrica.

Reklama

Rojters je ranije izvjestio da će Microsoft platiti naknadu od tri milijarde dolara ako ugovor propadne, što ukazuje na to da je kompanija uvjerena da će dobiti odobrenje antimonopolskih organa.

Microsoft i Activision Blizzard su dali sebi rok do juna 2023. da završe transakciju.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu