Connect with us

TRŽIŠTA

Olakšicama do više e-auta na putevima

Objavljeno

 


Tojota
Tržište električnih automobila u Evropi doživjelo je procvat, gdje su zajedno sa hibridima popularniji i od dizelaša, a ova vozila sve su interesantnija i vozačima u Srpskoj.

Prema posljednjim podacima u BiH registrovano je 69 električnih automobila, a kako bi ih na putevima bilo što više, upućeni kažu da je potrebno paralelno raditi na više kolosijeka, od infrastrukture do zakonske regulative.

Direktor banjalučkog preduzeća “EP Mobile” Nikola Karan kaže za “Glas” da se polako budi svijest stanovnika o elektromobilnosti, posebno mlađih generacija, zbog čega je budućim korisnicima potrebno obezbijediti što bolju infrastrukturu i na što pristupačnijim lokacijama.

– Mi smo jedna od vodećih firmi u Srpskoj koja ima više od 20 punionica. Cilj nam je da u našoj mreži početkom sljedeće godine imamo više od 50, ako ne i 100 punionica – rekao je Karan i dodao da uporedo sa tim  intenzivno rade i na rješenjima po pitanju regulative, te softveru i aplikaciji koja će da objedinjuje i nesmetano pruža sisteme usluge.

Kako bi stimulisali kupovinu električnih automobila, prema riječima Karana, potrebno je više uraditi i po pitanju subvencija za građane, poput besplatnih parking-zona za e-vozila.

Reklama

– Carinska stopa prilikom kupovine električnog automobila smanjena je na pet odsto, a mi smo bili jedni od inicijatora. Međutim, radimo na tome da se u potpunosti ukine – rekao je Karan.

Kada je riječ o regulativi i usklađivanju sa direktivama EU, Karan ističe da je u Srpskoj ta oblast djelimično definisana Zakonom o električnoj energiji RS i novim zakonom o obnovljivim izvorima energije.

U Srbiji su, kako kaže, regulativu u jednom dobrom dijelu dobro sproveli, što se pokazuje i u praksi.

– Zakonom je propisano da je svaki investitor stambenih jedinica dužan da obezbijedi nekoliko parking-mjesta za električne automobile. Tamošnje institucije ušli su u tu oblast mnogo ozbiljnije nego mi, ali ja se nadam da ćemo i mi ubrzo uspostaviti takve sisteme – rekao je Karan.

S obzirom da električna auta imaju malo mehaničkih dijelova, baterija je ključna, a broj kilometra koji se može preći, kako kaže, zavisi od mnogo faktora.

– Sve zavisi od modela vozila i kompanije koja ga je proizvela te kapaciteta baterije. Neke premium limuzine mogu preći i do 1.000 kilometara sa jednim punjenjem, dok vozila srednjeg kalibra u prosjeku mogu preći od 500 do 550 kilometara sa jednim punjenjem – rekao je Karan.

Reklama

Tema i na SET-u

Elektromobilnost biće jedna i od tema na trećem “Samitu energetike Trebinje 2022” (SET), koji će biti održan od 16. do 18. marta. Riječ je o vodećem regionalnom događaju, a ovaj put fokus će biti stavljen na regionalni prelaz i tranziciju energetskog sektora na čistu energiju. SET će okupiti gotovo sve zvanične ljude elektroprivreda iz regiona, a u deset odvojenih panela učestvovaće oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona.

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu