Connect with us

TRŽIŠTA

Cijena pšenice na ovogodišnjem maksimumu

Objavljeno

 


Na novosadskoj Produktnoj berzi od 4. do 6. aprila prosječna cijena pšenice dostigla je 0,34 evra po kilogramu, bez uračunatog PDV-a, što je novi ovogodišnji cjenovni maksimum te žitarice, saopšteno je sa Berze.

Ta cijena pšenice u odnosu na prošlu nedjelju veća je za 3,83 odsto.

Za razliku od prethodnog perioda, u kome su strukturu kupaca činili uglavnom domaći prerađivači i trgovci, u navedenom periodu, zainteresovanost za kupovinom pšenice iskazali su i izvoznici.

Berzanski brokeri smatraju da je na poskupljenje hljebnog zrna uticala odluka Vlade Srbije da mjesečne kvote poveća sa 150.000 tona na 211.458 tona.

Kad je riječ o trgovanju kukuruzom, svi kupoprodajni ugovori sklopljeni su po cijeni od oko 0,29 evra po kilogramu bez PDV-a, što je za minimalnih 0,27 skuplje nego prošle nedjelje.

Osim domaćih prerađivača i trgovaca, strukturu kupaca kukuruza činili su i izvoznici, što je uticalo da tržište ove žitarice bude aktivnije.

Reklama

Poslije višemjesečnog rasta, cijena soje počela je na Berzi lagano da opada, a tom uljaricom trgovalo se putem Berze po prosječnoj cijeni od oko 0,71 evra po kilogramu bez PDV-a.

Cijena soje u odnosu na prošlu nedelju niža je za 0,11 odsto.

Ukupan berzanski promet u pomenutom periodu bio je 3.048 tona robe, čija je finansijska vrijednost iznosila oko 162.3 miliona dinara /oko 1,4 miliona evra/.

Preuzeto: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu