Connect with us

TRŽIŠTA

Zemlja regiona je glavna destinacija za bh. robu: Prestigla Njemačku i Italiju

Objavljeno

 


U periodu januar-juni 2022. godine izvoz iz BiH je iznosio 9 milijardi i 88 miliona KM, što je za 39,9 posto više nego u istom periodu 2021. godine.
S druge strane, uvoz iznosio je 13 milijardi i 699 miliona KM, što je za 42,5 posto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,3 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 4 milijarde 611 miliona KM.

Zanimljivo je da je na prvom mjesto izvoznih destinacija za bh. robu izbila Hrvatska, u koju smo izvezli robe za 1,34 milijarde KM.

Na drugom mjestu je ostavila Njemačku u koju je izvoz bh. robe bio vrijedan 1,33 milijarde KM, Srbiju (1,24 milijardu KM), Italiju (1,07 milijardi KM) i Austriju (820 miliona KM).

Najviše robe uvezli smo iz Italije 1,61 milijardi KM, Srbije 1,5 milijardi KM, Njemačke 1,41 milijardi, Hrvatske 1,27 milijardi, te Kine 1,05 milijardi KM.

Biznisinfo

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu