Connect with us

TRŽIŠTA

Kvadratni metar u Srpskoj skuplji nego u nekim državama EU

Objavljeno

 


Uprkos smanjenoj potražnji u posljednjih nekoliko mjeseci, cijene nekretnina u Republici Srpskoj i dalje su u porastu.

Kvadratni metar stambene jedinice u najvećem gradu Srpske premašuje kvadrat stana u pojedinim državama Evropske unije, pa se postavlja pitanje do kada će cijene rasti i da li domaćem stanovništvu kupovina nekretnine postaje nemoguća investicija?

Na jugu Srpske turizam cvjeta. Baš kao i tržište nekretnina, koje prate cijene kvadrata.

Ova uzročno-posljedična formula negativno se odrazila na one koji imaju želju da kupe stan ili kuću jer ušteđevinu obezvrjeđuje inflacija, a plata sve teže pokriva kredit.

Siniša Došlo stan je kupio prije pet godina, a ističe da bi danas imao problem da se nije odlučio na taj korak.

Korekcije cijena neće biti jer je potražnja na jugu velika. Preovladaju stranci i oni koji rade u inostranstvu zbog čega stvaraju problem domaćem stanovništvu.

Reklama

– Cijene u izgradnji variraju od 2.600 do 4.500 po kvadratu. Što se tiče starijih stanova, gotovo da ih nema u ponudi. To najviše zanima naše sugrađane koji do stambenog prostora dolaze preko stambenih kredita i oni su u problemu jer takvi stanovi kada se pojave ni jedan dan ne budu u ponudi – izjavila je menadžer prodaje u agenciji za nekretnine u Trebinju Sonja Eraković Đikov.

U Banjaluci s nostalgijom gledaju na cijene kvadrata u odnosu na godine prije pandemije i izbijanja krize.

Danas, za trećinu više novca potrebno je izdvojiti za kvadratni metar stambenog prostora u izgradnji u odnosu na ljeto 2021. godine.

– Cijena varira od 3.000 do 4.000 maraka po kvadratu, zavisno od lokacije koja diktira cijenu nekretnina. Više se kupuju stanovi u izgradnji jer je i značajno veća ponuda stanova u izgradnji. Cijena u staroj gradnji kreće se od 2.000, 2.200 pa do 3.000, što takođe zavisi od lokacije – rekao je agent za nekretnine u Banjaluci Aleksandar Vuković.

Cijena u Banjaluci odgovara onoj u Italiji, ako je suditi prema informacijama na jednom od sajtova za prodaju nekretnina.

Cijenama u Italiji približava se i Semberija. Sve je više u Bijeljini onih koji se odlučuju na kupovinu nekretnine jer niko ne garantuje da cijene neće biti veće, pa na ubrzano stambeno zbrinjavanje utiče strah od divljanja cijena.

Reklama

Cijene stanova dosežu i 2.800 maraka.

– Od novih stanova koji su završeni ostali su samo veći stanovi. Od manjih se sve proda u izgradnji. Cijene su 2.000, 2.200 ali to su stanovi oko 100 kvadrata – izjavila je agent za nekretnine u Bijeljini Jovana Despotović.

Iako na tržište nekretnina najviše utiče cijena građevinskog materijala, ipak je potražnja ta koja utiče na njihovo formiranje.

Svjetska kriza i sukob na istoku Ukrajine uticao je na nabavku građevinskog materijala, cijenu i rok isporuke.

Iako je cijena armature u blagom padu, preostali građevinski materijal dva puta je skuplji u odnosu na raniji period.

– U toku dana se promijeni cijena. Ili ide gore ili ide dolje. Nema više najave. Tako da se sada, na primjer, nabavka oduži za šest mjeseci opekarskih proizvoda. Da li je u pitanju crijep ili blok i to je to dok, na primjer, naši proizvođači nije to toliko strašno -rekla je Ružica Lekić iz Medeks Proma u Banjaluci.

Reklama

Jedina olakšavajuća okolnost i to za mlade jesu subvencionisana sredstva Vlade Republike Srpske za kupovinu prve nekretnine preko Investiciono-razvojne banke i kroz povrat dijela isplaćene rate kredita.

Pojedini gradovi i opštine odlučili su se za izgradnju stambenog prostora za mlade bračne parove gdje su cijene kvadrata daleko ispod tržišnih cijena.

Model Doboja i Srpca trebalo bi da prate i drugi gradovi i opštine jer je to najbolja, a možda i jedina šansa za prvu nekretninu, prenosi RTRS.

Preuzeto: RTRS

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu