Connect with us

TRŽIŠTA

Ružnić: Ograničiti maržu na prodaju peleta

Objavljeno

 


Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić uputio je inicijativu nadležnim institucijama i zatražio od Vlade FBiH da ograniči trgovačku maržu na prodaju peleta kako bi se došlo do jedinstvene cijene koja, kako on smatra, ne bi trebalo da bude veća od 450 maraka po jednoj toni.

Ističe kako bi trebalo slijediti praksu susjednih država koje su to već uradile, kao što je Srbija, gdje će ova odluka biti na snazi u naredna tri mjeseca.

Također, Ružnić smatra kako van snage treba staviti i odluku Vijeća ministara o zabrani izvoza ogrevnog drveta i peleta, te ističe kako ona nije polučila željene efekte, jer se cijena peleta nije umanjila, a istovremeno ovog proizvoda nema dovoljno u slobodnoj prodaji.

„Ovakva odluka krši odredbe međunarodnih ugovora kojima je zajamčena slobodna trgovina te promet proizvoda. Zbog toga što većina domaćih proizvođača peleta ima kupce u inostranstvu, ovo bi moglo dovesti do otkazivanja poslovnih ugovora i naposlijetku do gašenja proizvodnje i radnih mjesta. Isto vrijedi i za proizvođače ogrevnog drveta“, istakao je Ružnić.

Poručuje kako se neučinkovitim pokazao i pojačani inspekcijski nadzor, koji je po zaduženju Vlade FBiH provela Federalna uprava za inspekcijske poslove jer inspekcija jednostavno nema zakonski alat koji bi spriječio rast cijena peleta.

„Nalozi inspekciji da vrši analize i dostavlja izvještaje Vladi FBiH neće zaustaviti poskupljenja, nego hitne koordinirane aktivnosti Vlade sa svim odgovornim predstavnicima institucija, ustanova i proizvođača iz tog sektora“, smatra Ružnić.

Reklama

Prema njegovom mišljenju, aktuelna zabrana bi trebalo da se odnosi samo na izvoz drvne sirovine van granica Bosne i Hercegovine, što bi motivisalo snabdjevače da opskrbljuju domaću drvoprerađivačku industriju. „Smatramo da bi navedene mjere imale učinka u predstojećoj sezoni grijanja uz ekonomski prihvatljive cijene i maksimalnu socijalnu osjetljivost primjerenu ekonomskoj realnosti. Očekujemo hitnu reakciju nadležnih u narednom periodu jer se zima bliži“, poručio je Ružnić.

Inače, on je nedavno održao sastanak sa proizvođačima peleta i ogrevnog drveta iz Unsko-sanskog kantona, koji također smatraju da je zabrana izvoza ovih proizvoda kontraproduktivna i da im je prouzrokovala veliku ekonomsku štetu.

Naveli su kako su cijene sirovina i drugih troškova proizvodnje porasle, a s obzirom na to da mnogi imaju važeće ugovore sa stranim dobavljačima, prinuđeni su da lagere proizvode i čekaju ukidanje odluke o zabrani izvoza kako bi ispunili ugovorne obaveze.

Na tržištu Unsko-sanskog kantona cijena peleta se trenutno kreće od 500 do 800 maraka, ovisno od kvalitete, a u ovome trenutku ga je veoma teško nabaviti.

Nezavisne novine

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu