Connect with us

PRIVREDA

Proizvođači peleta tužbama traže nadoknadu štete

Objavljeno

 

Pojedini proizvođači peleta ugasili su proizvodnju i prodaju opremu, a zbog problema u koje su dospjeli zbog zabrane izvoza tog energenta, idućih dana podnijeće tužbu protiv BiH, kao i odlazećih ministara iz FBiH u Savjetu ministara koji su, kako kažu, blokirali donošenje odluke o ukidanju zabrane.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH, Goran Ivanović rekao je za “Glas Srpske” da su proizvođači peleta dovedeni na ivicu propasti, te da će od BiH tužbama tražiti nadoknadu štete i pozvati na odgovornost ministre zbog kojih su, kako tvrde, dovedeni u takvu situaciju.

– Postoji blokada od strane odlazećih ministara iz FBiH u Savjetu ministara BiH koji iz nama nepoznatih razloga uništavaju ovu industriju kako u FBiH tako i u Srpskoj. Vlada RS je poslala inicijativu da se izvoz odobri još sredinom decembra, međutim, u više krugova glasanja i stavljanja te tačke na dnevni red, svaki put je kočnica bila iz Federacije – istakao je Ivanović.

Jedino što je preostalo proizvođačima, dodao je on, jeste to da se nadaju da po isteku zabrane 31. januara, ista neće biti produžena.

– Proteklih godina cijena je formirana na osnovu tržišnih uslova, ali ti uslovi su se sada, međutim, potpuno promijenili. Nema više velike tražnje ni iz Evrope, cijene su pale za više nego duplo i nema potrebe da se i dalje nastavlja zabrana. Pelet je predstavljen kao najveći problem, a zapravo nije – kazao je Ivanović.

On je upozorio i da su domaći proizvođači ostali bez tržišta te da je pitanje da li će i kada rampa bude podignuta imati kome da prodaju svoj proizvod.

– Evropa se snabdjela iz nekih drugih izvora, čak i iz Indije. Oni su preuzeli naše kupce s kojima smo radili godinama. Ne znam kako ćemo ubuduće uopšte vratiti kredibilitet naših firmi prema tom ino-tržištu jer smo ih zbog nepromišljenih odluka ostavili na cjedilu. Oni su platili avanse, a robu nisu dobili. Pojedini su vratili avanse, drugi nemaju odakle, pa pokušavaju naći druge aranžmane s tim kupcima – rekao je Ivanović, naglasivši da je ugroženo hiljade radnih mjesta u ovoj industriji.

Proizvođačima je, kaže, ostalo još samo da pokušaju sačuvati obraz.

– Godinama ćemo vraćati rejting i kredibilitet na evropskom tržištu – istakao je Ivanović, naglasivši da je u oktobru bez ikakvog osnova produžena zabrana izvoza.

Protest

Goran Ivanović je rekao da je jedan od prijedloga proizvođača bio izlazak na proteste, ali da je sve izvjesnije da će se ova proizvodnja samo tiho ugasiti.

– Proizvođači su preživjeli medijski linč, sasvim nepravedno, jer oni nisu bili krivci za situaciju na tržištu, već trgovci i preprodavci. Zbog svega toga pitamo se ima li uopšte smisla bilo šta više pa i izaći na protest – rekao je Ivanović.

Glas Srpske

BIZNIS

Prihod trebinjske privrede povećan za 363.000.000 KM, pokrivenost uvoza izvozom na rekordnih 159%

Objavljeno

 

Ukupni prihodi trebinjske privrede u 2022. godini iznosili su 1.600.303.248 KM, dok su u 2021. iznosili 1.236.839.110 KM. To pokazuje da je u prošloj godino došlo do povećanja prihoda za 29 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Povećali su se i rashodi i to na 1.537.393.294 KM, dok su u 2021. godini iznosili 1.121.364.580 KM.

Ukupna dobit trebinjske privrede (346 poslovnih subjekta i 97 preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo) iznosi 73.631.458 KM.

Četiri glavne oblasti privređivanja – električna energija, prerađivačka industrija, trgovina i građevinarstvo – obezbjeđuju 94 odsto ukupnog prihoda poslovnih subjekata i učestvuju sa 70 odsto u ukupnom broju zaposlenih lica.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH i Područne privredne komore Trebinje, obim spoljnotrgovinske razmjene grada Trebinja u 2022. godini iznosio je 488 miliona KM od čega je izvoz iznosio 300 miliona KM, a uvoz 189 miliona KM.

U odnosu na 2021. godinu ostvaren je izvoz veći za 95 odsto, dok je uvoz veći za 89 odsto.

Stopa pokrivenost uvoza izvozom na nivou grada Trebinja za 2022. godinu iznosi 159 odsto.

Najznačajniji proizvodi koji se izvoze sa područja grada Trebinja su električna energija, konditorski proizvodi i alati za mašinsku industriju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna neto plata (nakon oporezivanja) po radniku u 2022. godini na području grada iznosila je 1.081 KM.

Prema podacima Poreske uprave Republike Srpske, na području Trebinja na kraju 2022. godine bilo je zaposleno 8.764 radnika. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Biro Trebinje na evidenciji nezaposlenih u Trebinju 31.12.2022. godine se nalazilo 2.053 lica.

Nastavite čitati

BIZNIS

Pokrivenost uvoza izvozom u RS 83,6%

Objavljeno

 

Republika Srpska je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od blizu tri milijarde KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 83,6 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Pokrivenost uvoza izvozom od 83,6 odsto drugi je najbolji rezultat Republike Srpske kada se poredi sa prva tri mjeseca prethodnih godina.

Nešto bolja pokrivenost uvoza izvozom u prva tri mjeseca ostvarena je 2021. godine, kada je iznosila 83,7 odsto.

Vrijednost ostvarenog izvoza iz Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine bila je 1,353 milijardi KM i veća je za 5,4 odsto nego u istom periodu prošle godine.

U prvom kvartalu ove godine Srpska je uvezla robu u vrijednosti od 1,62 milijardi KM, što je više za 2,5 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Srpska je u prvom kvartalu ove godine najveću vrijednost izvoza od 197 miliona KM ostvarila u poslovanju sa Srbijom, a slijedi Hrvatska sa 190 miliona KM.

Najveća vrijednost uvoza od 253 miliona KM ostvarena je u poslovanju sa Italijom, dok je iz Srbije uvezena roba u vrijednosti od 247 miliona KM.

U prvom kvartalu najveće učešće u izvozu imala je električna energija sa 171 milion KM, ili 12,6 odsto od ukupnog izvoza, a najveće učešće u uvozu imala su naftna ulja i ulja dobijena od bitumenoznih minerala /osim sirovih/, sa ukupnom vrijednošću od 98 miliona KM, ili 6,1 odsto ukupnog uvoza.

Ekomnomista Stefan Markićević rekao je Srni da se ovakav rezultat spoljnotrgovinske razmjene Srpske može smatrati zadovoljavajućim u opštim uslovima poslovanja koje karakteriše prisustvo inflacije i sukoba u Ukrajini sa svim refleksijama na svjetsku ekonomiju.

On je ohrabrujućim nazvao i ostvareni procenat pokrivenosti uvoza izvozom koji je značajan za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i suficit u spoljnotrgovinskim razmjenama sa pojedinim većim ekonomijama EU, grupacije koja je najvažniji spoljnotrovinski partner Srpskoj.

Nastavite čitati

PRIVREDA

Saradnju sa Italijom jačaju investicije

Objavljeno

 

Ulaganje u oblasti poljoprivrede, drvoprerade i turizma u Srpskoj našlo se na mapi prioriteta italijanske vlade, što bi tradicionalno dobru saradnju sa Italijom, kao jednim od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera, učvrstilo i dodatno razvilo. (više…)

Nastavite čitati

U trendu

© 2023 Privrednik. Sva prava zadržana. Developed by adsoft.