Connect with us

TRŽIŠTA

Ukidanje carine poguralo uvoz auta na struju

Objavljeno

 


BiH je za devet mjeseci ove godine uvezla 40 električnih automobila u vrijednosti većoj od 2,3 miliona maraka, a skoro polovina tih četvorotočkaša u zemlju je stigla nakon što je u julu ukinuta carina na njihov uvoz.

Savjet ministara BiH je tada donio odluku i o smanjenju carinske stope za uvoz hibridnih vozila sa 15 na pet odsto, a ove olakšice na snazi su do kraja godine.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od 40 električnih vozila koja su uvezena u ovoj godini najskuplji je bio “porše tajkan gts” koji je plaćen skoro 190.000 maraka, a uvezen je iz Njemačke. Automobili na struju na domaće tržište stizali su i iz SAD, Francuske, Italije i Koreje.

U UIO navode da je do kraja septembra ove godine u BiH uvezeno i 421 hibridno vozilo, u vrijednosti nešto većoj od 22 miliona maraka.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je za “Glas Srpske” da je 40 automobila za jednu zemlju i dalje mala brojka.

– Sigurno da je ukidanje carina na uvoz električnih automobila doprinijelo i tom povećanju uvoza, koji je i dalje na niskom nivou. Treba uzeti u obzir da su to skupa vozila, a da li će biti nekih drugih subvencija uz oslobađanje od carine, za sada nemam informaciju. Ako i ima određenih sredstava, smatram da ih treba ulagati u podizanje domaćih kapaciteta, razvoj novih tehnologija i digitalizaciju, a podršku u vidu novih olakšica za uvoz skupocjenih automobila možda bi trebalo ostaviti za neko srećnije vrijeme – istakao je Ćorić.

Reklama

Ekonomista Zoran Pavlović naglašava da je očigledno da je odluka Savjeta ministara stimulativna, jer je dvomjesečni uvoz nakon ukidanja carine gotovo sustigao polugodišnji.

– Borba za čistiju prirodu podrazumijeva i stimulaciju pri kupovini električnih automobila, kako bi se njihovim korišćenjem smanjilo zagađenje. Ukidanje carina je doprinijelo povećanju uvoza električnih vozila, a dugoročno posmatrajući, usljed ove krize i enormnog rasta cijene goriva kupovina električnih automobila se pokazuje kao dobro opredjeljenje – rekao je Pavlović, naglasivši da svakako treba povećati broj mjesta za punjenje tih vozila.

Pavlović je istakao da treba tražiti modele i još više stimulisati kupovinu ovih četvorotočkaša, te podsjetio da je Vlada FBiH nedavno izabrala 33 korisnika za dodjelu subvencija prilikom kupovine električnih i hibridnih automobila.

Punjači

BiH je nedavno dobila internet platformu sa mapom punionica za električna vozila u zemlji. Na toj mapi prikazana su 173 punjača sa 205 konektora, koji su uglavnom smješteni u velikim gradskim centrima. Uglavnom se nalaze u sklopu restorana, hotela i trgovačkih centara.

Glas Srpske

Reklama

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu