Connect with us

TRŽIŠTA

Glamočić: Cijena gasa u Srpskoj ostaje ista

Objavljeno

 


Izvor:

Cijena gasa se neće mijenjati, i bišće ga dovoljno, rekao je Ljubo Glamočić, direktor preduzeća GAS-RES, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

– Cijena gasa u Srpskoj se utvđuje kvartalno. Ovaj posljednji kvartal imali smo blago povećanje, oko pet odsto od našeg dobavljača, ali prema potrošačima je išlo nešto manje. Inače, cijena kupovine je definisana u dolarama, a plaćamo u evrima, i po tom osnovu između 2,5 i tri odsto je skuplje, zbog svega što se dešava sa dolarom – naglasio je Glamočić.

On je dodao da Ugovor sa „Gaspromom“ Srpska ima do kraja godine, ali nema bojazni da gasa neće biti.

– Već sada smo počeli aktivnosti oko novog ugovora, da se ima dovoljno vremena da se sve završi. Cijena se neće mijenjati, i u prvoj polovini decembra sve bi trebalo biti definisano – dodao je Glamočić.

Uporedio je cijene gasa i u drugim državama.

– Prirodni gas najeftiniji trenutno plaća Mađarska, dok je najviša u zemljama sjeverne Evrope, Danskoj, Holandiji…. Na berzi se gas kretao oko 1.360 dolara na 100 kubnih metara, a naša cijena je tri puta manja od dobavljača „Gasproma“ – poručio je Glamočić.

Reklama

Glas Srpske

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu