Connect with us

TRŽIŠTA

Autoceste FBiH na berzi prikupile 18 miliona KM, a planirale 30 miliona KM

Objavljeno

 


JP Autoceste prikupilo je danas prodajom obveznica na Sarajevskoj berzi 18 miliona KM.

Preduzeće je na prodaju ponudio 300.000 obeznica nominalne vrijednosti 100 KM za svaku, a uspjelo je prodati 180.964 obveznica kroz 11 transakcija, pa je ukupan iznos prikupljenih sredstava 18.096.400,00 KM.

Preduzeće Autoceste FBiH objavilo je da se namjerava zadužiti putem berze emisijom obveznica sa valutnom klauzulom u EUR u iznosu od 30 miliona KM, a pri čemu kuponska kamata iznosi 3,5 posto. Rok dospijeća obveznica je 3 godine.

Sredstva prikupljena na ovaj način preduzeće planira iskoristiti za predfinansiranje izrade projektne dokumentacije, izvođenje radova i konsultantske usluge nadzora nad izvođenjem radova. Kako obrazlažu iz preduzeća za više dionica na Koridoru Vc u toku su aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava kod međunaordnih finansijskih institucija i to EBRD-a, EIB-a i OFID-a. Kako sama procedura postizanja efektivnosti kreditnih sredstava traje značajan vremenski period, neophodno je da JP Autoceste FBiH izvrše predfinansiranje.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu