Connect with us

TRŽIŠTA

Na svjetskim tržištima jako raste cijena jednog soka

Objavljeno

 


Buduća cijena soka od narandže povećala se za više od 20% ovog mjeseca jer potrošači pojačano traže zdrave proizvode u doba pandemije koronavirusa.

I dok je potražnja porasla, zalihe su pale jer proizvođači imaju problema s prevozom robe zbog transportnih ograničenja.

Sa strane ponude, postoje i problemi s nedostatkom radnika jer plantaže uvode ograničenja poput socijalnog distanciranja.

To je podstaklo rast takozvane „buduće“ cijene soka od narandže, koja pokazuje da će idućih mjeseci cijene isporuka rasti.

Najveći skok cijene od oktobra 2015.

Terminska cijena soka od narandže je ovaj mjesec zabilježila najveći mjesečni skok od oktobra 2015. godine.

Reklama

„Epidemija Covid-19 pogodila je zalihe i potražnju za sokom od narandže. Zbog svojstva za jačanje imuniteta potražnja raste, dok s druge strane jednostavno nema dovoljno prostora u tankerima, sada kada avio kompanije ne lete, da bi se proizvodi dostavili na tržišta“, rekao je glavni strateg za svjetsko tržište AxiCorp Stephen Innes.

Govoreći o tome hoće li skok u budućim cijenama soka od narandže značiti i veće cijene za sok od narandže u trgovinama, Innes je rekao da će „učinak prenosa biti brz jer proizvođači sokova od narandže prenose rast cijena u supermarkete i na ostale kupce“.

Hina

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu