Connect with us

TRŽIŠTA

Jedan medijski izvještaj oborio cijenu nafte

Objavljeno

 


Cijena nafte je pala juče nakon jednog medijskog izvještaja da OPEK+ mora da riješi problem viška dnevne ponude od preko dva miliona barela, i poslije vijesti da je u SAD neočekivano porastao broj zahtjeva za pomoć države za nezaposlenost, što nagovještava spor ekonomski oporavak.

Sjeveromorska nafta Brent potonila je za 1,24 dolara ili 2,7 odsto, na 44,13 dolara po barelu u 13,50 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 1,31 dolar ili 3,0 procenta, na 41,62 dolara za barel, izvještava „Reuters“.

Jačanje američkog dolara, koje naftu čini skupljom za kupce koji posjeduju druge valute, takođe je izvršilo pritisak na cijene, kažu analitičari.

Cijene crnog zlata kretale su se od sredine juna u ograničenom rasponu, pri čemu se Brent trgovao u opsegu od 40 do 46 dolara za barel, a WTI između 37 i 43 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, grupa poznata kao OPEK+, saopštili su u srijedu da je tempo oporavka tržišta nafte sporiji nego što se očekivalo, dok istovremeno raste rizik od produžetka drugog talasa pandemije korona virusa.

Tržišta je takođe razočarao podatak da je broj novih zahtjeva u SAD za dobijanje pomoći za nezaposlene ponovo porastao iznad milion prošle nedjelje.

Reklama

Američka uprava za informacije o energetici (EIA) saopštila je sinoć da je potražnja za gorivom u SAD pala za više od 2,0 miliona barela dnevno, na 17,2 miliona. Ukupna potražnja za gorivom u posljednje četiri nedjelje opala je za 14 odsto u odnosu na nivo iz prethodne godine.

Zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama su takođe pale četvrtu sedmicu uzastopno, iako je neto uvoz porastao, navela je EIA.

Tanjug

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu