Connect with us

TRŽIŠTA

Kako vrednovati talente u novom svijetu rada

Objavljeno

 


Willis Towers Watson (WTW) i Svjetski ekonomski forum (WEF) objavili su radni papir „Ljudski kapital kao imovina: računovodstveni okvir za poništavanje vrijednosti talenta u novom svijetu rada“, koji organizacijama pruža model da preoblikuju kako cijene i donose odluke o svojoj radnoj snazi ​​u svijetu rada nakon Covid-19.

Ravin Jesuthasan, direktor tvrtke Willis Towers Watson i koautor članka, rekao je:
– COVID-19 ubrzao je prelazak na nove načine rada, potaknuvši tvrtke da preispitaju kako, gdje i ko obavlja posao.

Dok tvrtke žele resetirati svoje poslovne modele, potreban im je pristup vrednovanju talenta ne kao trošak već kao imovina kako bi odbori i uprava mogli odgovarati za svoja ulaganja u ljude i za postizanje boljih rezultata.

Članak, koji se oslanja na principe razvijene od strane WTW-a i WEF-a u ranijoj publikaciji, opisuje ljudski računovodstveni okvir koji može pomoći organizacijama da mjere i kvantificiraju doprinos svojih ljudi na isti način na koji mjere prinos na finansijski i intelektualni kapital. Sada se procjenjuje da nematerijalna imovina tvrtke, uključujući ljudski kapital, u prosjeku čini 52% njene tržišne vrijednosti.

Osim pružanja ažuriranja o tome kako tvrtke uključuju mjerne podatke o ljudskom kapitalu u svoje finansijske i operativne mjere, rad također razmatra kako su se neki od dramatičnih utjecaja krize Covid-19 na tržišta rada mogli ublažiti da su tvrtke vrednovale svoj ljudski kapital kapital bolje.

Okvir daje sedam vodećih načela za promjenu načina na koji organizacije vrednuju ljude. Uključuju pomake s dobiti na svrhu; korporativnu politika nspram društvene odgovornosti; samostalne subjekte ekosistema; i zaposlenje i poslove za ljude, rad i vještine. Rad uključuje primjere tvrtki koje su ove principe provodile u djelo – od usavršavanja radne snage do dijeljenja radnika kako bi se izbjegla otpuštanja.

Reklama

Saadia Zahidi, direktorica Svjetskog ekonomskog foruma, rekla je:

– Kako tvrtke ulaze u novu normalu nakon šoka od Covid-a, moraju talent staviti u središte svog poslovanja. (…) Temeljnom revalorizacijom i ulaganjem u svoju radnu snagu, organizacije će moći bolje raditi ono što odgovara njihovom poslovanju, njihovim zaposlenicima i društvima.

Indikator.ba

TRŽIŠTA

Pica u Hrvatskoj među najskupljim u EU

Objavljeno

 

​Pice su u Hrvatskoj tokom 2022. poskupjele za 28.2 odsto, što je četvrti najveći rast u EU. (više…)

Nastavite čitati

ANALIZE

Suzbijanje cijena glavni zadatak

Objavljeno

 

Suzbijanje cijena robe široke potrošnje biće jedan od najvažnijih zadataka u idućoj godini, koja će, po svemu sudeći, biti teška i sa smanjenom likvidnošću privrede zbog poskupljenja svih ulaznih komponenti. (više…)

Nastavite čitati

TRŽIŠTA

Kako će funkcionisati digitalni evro

Objavljeno

 

Digitalni evro projekt je „digitalizacije“ evropske zajedničke valute a takav bi novac bio elektroničko sredstvo plaćanja kojim bi se mogli služiti svi u evropodručju. (više…)

Nastavite čitati

U trendu