Connect with us

LIČNE FINANSIJE

Krediti: I cenkanje prolazi u banci

SRBIJA  – Građani sa bankarima mogu da naprave dogovor o povoljnijim uslovima za kredite. Gotovo sigurno spuštaju kamatu, ako reklamiraju pozajmicu sa nižim stopama. Bankari se plaše odlazaka klijenata kod konkurencije

Objavljeno

 


GRAĐANI koji se zadužuju od banke dobijaju standardnu ponudu za određenu uslugu, u kojoj se navode prije svega kamata i rok otplate. To uglavnom važi za novopridošle klijente, dok „stari“ mogu da trguju sa bankarima oko cijene, odnosno da izdejstvuju povoljnije uslove od zvanično važećih. Banka je uvijek spremna da popusti, odnosno da ponudi nižu kamatu, kako bi sačuvala dobrog klijenta da ne ode u konkurentsku banku.

Tako na primjer, ako neko već otplaćuje gotovinski kredit četiri godine, sa kamatom od 19 odsto, a sada je banka smanjila cijenu ovog kredita na deset odsto, sasvim je normalno da građanin zatraži od banke da mu smanji kamatu na ostatak duga. Obično banka tvrdi pazar i kaže da se to ne isplati, jer ima pratećih troškova, ali kada službeniku objasnite da ćete zbog niže kamate preći u drugu banku, jer ona ne zahtjeva obradu kredita koja može da iznosi i 3,5 odsto, a nudi upola manju kamatu, onda dolazi do popuštanja.

– Uvijek smo spremni na dogovor sa klijentom, naročito ako je dugogodišnji i izmiruje sve svoje obaveze na vrijeme – kažu u jednoj stranoj banci. – Možemo da ponudimo nižu kamatu na kredit, jer postoje više cijena za jedan zajam, a koju će građanin dobiti zavisi od toga kakav je klijent. Takođe, ne želimo da klijenti odlaze od nas, jer neka banka prekoputa daje bolje uslove.

Kako kažu ekonomisti, ne čine to banke, jer su tako dobre, već da ne izgube dobre klijente. Veliki je stepen nenaplativih kredita, to povlači značajne rezervacije novca za takve zajmove, tako da im se više isplati da se nagode sa klijentom, nego da ga izgube. Za svakog novog koji dođe, nisu sigurni kakav će biti, jer ga ne poznaju, odnosno nemaju njegovu kreditnu istoriju.

Tako je jedan naš sugrađanin otišao u svoju banku i zatražio da mu se smanji kamata na keš kredit, jer u drugoj banci može da dobije povoljnije uslove, manju kamatu i duži rok otplate.

Prvo je bio odbijen, a kada je zatražio potvrdu o ostatku duga kako bi svoj zajam prebacio u drugu banku, intervenisao je i sam šef ekspoziture. Dobio je manju kamatu, produžili su mu rok otplate i izdali kreditnu karticu sa kamatom koja važi za VIP klijente.

Naravno, da bi dobili povoljnije uslove, osim što morate da budete dobar klijent, potrebno je i da imate veću zaradu od prosječne. Takođe, većina banaka ima sklopljene ugovore o saradnji sa mnogim firmama, što automatski daje mogućnost da se dobiju bolji uslovi prilikom zaduživanja, nego za ostale klijente.

RATA MANjA I ZA STAN

Građani koji imaju stambene kredite treba da budu uporni kod svojih bankara da im smanje kamate, jer sada na tržištu ima banaka koje nude ove zajmove po cijeni koja se kreće od 2,60 do tri odsto. Oni koji su se ranije zaduživali i pored pada euribora plaćaju visoke kamate, jer su banke zadržale marže. Građani mogu da se nagode sa svojom bankom da im smanji kamatu, uz objašnjenje da će preći u drugu banku. Nijedna banka neće pustiti klijenta sa stambenim kreditom da ode, jer ma koju kamatu da mu ponudi, uvijek će na njemu zaraditi.

Ilustracija Toše Borkovića

Reklama

Izvor: Večernje novosti

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Svako veče uradite ovo: Najbolji savjeti za uštedu novca

Objavljeno

 

Kako uštedeti više novca je tema koja sve zanima, posebno poslije praznika i kad počnemo da razmišljamo o ljetovanju. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Koliko se razlikuje potrošnja goriva po putnom računaru od stvarne potrošnje

Objavljeno

 

Od

Cijene goriva

Zanimljivo je da većina kompjutera u automobilu obmanjuje u korist vozača i pokazuje više u odnosu na ono koliko vozilo zaista troši. (više…)

Nastavite čitati

LIČNE FINANSIJE

Kako da izbjegnete postpandemijsko trošenje i uštedite

Objavljeno

 

Od

Pandemija koronavirusa finansijski je oštetila brojne porodice, ali je i neke osobe naučila da budu štedljive. (više…)

Nastavite čitati

U trendu