Poreska uprava RS prikupila 1,278 milijardi KM, naplata rasla u svim segmentima

0

Poreska uprava Republike Srpske je za pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda prikupila ukupno 1,278 milijardi KM, što je za 156 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, rekao je direktor te uprave Goran Maričić.

Maričić je istakao da je u tom periodu naplata povećana u svim segmentima javnih prihoda Republike Srpske, pa je od direktnih poreza veća za 41 odsto, doprinosa za sedam odsto, a ostalih javnih prihoda za šest procenata.

“Direktni porezi su u periodu januar-maj ove godine naplaćeni u iznosu od oko 319 miliona KM, što je za 92,8 miliona KM više nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast se i dalje bilježi kod poreza na dobit koji je naplaćen u iznosu od 200,9 miliona KM, što je za 79 miliona KM ili 65 odsto više nego u prvih pet mjeseci prošle godine”, rekao je Maričić.

On je dodao da to ukazuje na nastavak povećanja poslovne aktivnosti i pozitivnih kretanja ukupnog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.

Osim toga, dodao je Maričić, rast naplate kod direktnih poreza bilježi i porez na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 103,2 miliona KM, što je za 14 odsto više u odnosu na period januar-maj prethodne godine.

“Takođe, veća naplata je ostvarena i kod poreza na nepokretnosti i poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za 11, odnosno 10 odsto”, rekao je Maričić.

On je istakao da su doprinosi u prvih pet mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 762,7 miliona KM, što je za 52,8 miliona KM više nego lani u istom periodu, iako je došlo do smanjenja stope doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja sa 12 na 10,2 odsto, saopšteno je iz Poreske uprave.

“Kod ostalih javnih prihoda, naplata je iznosila 196,5 miliona KM, što je za 10,4 miliona KM više u odnosu na prvih pet mjeseci prethodne godine, uz rast naplate prihoda od kazni i naknada za priređivanje igara na sreću, dok je nešto manja naplata zabilježena kod taksi i naknada upravo zbog toga što je došlo do umanjenja ili ukidanja naplate određenih taksi”, naveo je Maričić.

Što se tiče samo maja ove godine, naglasio je Maričić, naplata je iznosila 243,1 miliona KM i za 32,3 miliona KM viša je nego u istom mjesecu prošle godine, a takođe je zabilježen rast naplate i kod direktnih poreza i doprinosa, te kod ostalih javnih prihoda.

Preuzeto: Nezavisne novine